Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: På plats där sexskandalen utspelade sig, nej stolen kan inte få fram ett skrapljud som låter som en säl

”Galen fitta.”

”Apekatt.”

”Till sist en kropp som dög åt min pitt.”

Island skakas av en politikerskandal som nästan får Horace Engdahl och Svenska Akademien att framstå som feministiska korgossar.

Det var sex isländska politiker, fyra centerpartister och två från vänsterpopulistiska Folkets Parti, som gick på baren Klaustur intill Alltinget. Resten har redan blivit isländsk politisk historia.

Bland politikerna fanns en Sverigebekanting, partiledaren Sigmundur David Gunnlaugsson som var statsministern som intervjuades av Uppdrag Granskning 2016.

Under intervjun betonade Gunnlaugsson vikten att betala skatt och att göra rätt för sig, men när han fick frågor om sina kopplingar till pengar som Panamaläckan avslöjade lämnade han intervjun. Han kom sedan att lämna statsministerpost såväl som partiledarskapet för Framstegspartiet. Istället grundade han Centerpartiet.

Sällskapet var högljutt i den lilla barlokalen där det inte går att föra intima eller hemliga samtal i större grupp. I takt med att alkoholen intogs blev både ljudnivån högre och innehållet grövre. Till sist tröttnade en annan krogbesökare, som spelade in samtalet under flera timmar. Efter en tid med ljudupptagningen släppte privatpersonen innehållet till isländska medier, som häpnade över innehållet. Inte nog med att centerpartisterna försökte värva ledamöterna från Folkets parti, samtalet var kryddat med grov sexism och förtal.

Sexuella fantasier om kultur- och utbildningsministern Lilja Alfredsdottir framfördes med ord som ”till sist en kropp som dög åt min pitt”.

Inga Saeland, partiledare för Folkets parti, kallades för en ”galen fitta”, andra politiker fick också omnämnande som ”fitta”. Sexuella fantasier om kultur- och utbildningsministern Lilja Alfredsdottir framfördes med ord som ”till sist en kropp som dög åt min pitt”. En funktionshindrad opinionsbildare hånades med sälljud.

När nyheten blev känd gick politikerna till motattack och hävdade att inspelningen var olaglig innan ett stapplande försvar började på låg nivå. Argument som i stil med att ”fitta” hade nog inte sagts, det var väl ”hitta”. Någon säl hade inte imiterats, det var en stol som lät.

Barens ägare konstaterade att sådana ljud blir det inte när en stol skrapar mot golvet, något som ledarsidan på plats på Klaustur kan bekräfta. Därefter skylldes det på en cykel som ska ha gnisslat utanför fönstret.

Klausturskandalen har fått enorm uppmärksamhet där affären redan hamnat på teaterscenen Opinionssiffrorna har dalat för de inblandade partierna. Den senaste mätningen visar att båda skulle åka ut ur Alltinget om det vore val idag.

Klausturskandalen visar att islänningarna inte accepterar sexuellt trashtalk på krogen från folkvalda.

Två av centerpartisterna har tagit time out, två har sagt att man tänker hänga kvar. En av dom är partiledaren Sigmundur Davíd Gunnlaugsson.

Ledamöterna från Folkets Parti har uteslutits, men sitter kvar i alltinget om vildar. Klausturskandalen visar att islänningarna inte accepterar sexuellt trashtalk på krogen från folkvalda.

Det sorgliga är att det här gänget knappast pratade på det här viset för första gången, och att ingen sagt stopp tidigare.

Värderingar har betydelse.

Fotnot: Översättningarna av citaten från krogkvällen har hämtats från Islandsbloggen som utförligt och löpande rapporterar om Klausturskandalen.