Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Orden som dödar granskande journalister

En journalist blir knivskuren i halsen och ligger på intensivvårdsavdelning efter att stats-tv hetsat att hon är en landsförrädare. En journalist sprängs i luften i sin egen bil. En president viftar med en replika av en AK47 med texten ”för journalister”.
Välkommen till Europa 2017.

Det mörknar för press, undersökande journalistik och att granska makten. Vi har vant oss med att det är en dödlig sysselsättning i Ryssland att ägna sig åt att granska makten. Modiga journalister har mördats och drivits i landsflykt. Men nu sker det även i EU-länder.

Måndagen den 16:e oktober befann sig Galizia i sin Peugot 108 och var nära hemmet i öriket Malta när bilen sprängdes. Daphne Caruana Galizia blev 53 år och lämnade man och tre söner efter sig.

Läs mer: När sanningen försvinenr väntar den post-demokratiska världen

Hon hade blivit känd som en orädd journalist som kämpade mot korruption. På Malta var det Galizia som höll i undersökningarna kring ”Panamaläckan”, där världsomfattande ekonomisk brottslighet blev avslöjad.

Hennes blogg var ett horn i sidan på makten, och hennes senaste avslöjanden handlade om Maltas premiärminister Joseph Muscat och dennes närmaste medarbetare. Hon hade knutit dessa personer till försäljningen av maltesiska pass och pengar från Azerbajdzjan.

Ingen har tagit på sig dådet. Det finns ingen misstänkt, men Maltas regering har känt så mycket tryck att man gått ut med en belöning på 1 miljon euro till den som kan tipsa om mördaren.

Veckan efter mordet på Malta satt Tjeckiens president på en tv-sänd presskonferens och hånade journalister genom att vifta med en vapenreplika med vodkahandtag.

Det var inte första gången som Kremlvännen Milos Zeman skämt ut sig, han har kallat journalister för hyenor och i sällskap med Putin skämtat om att journalister behöver likvideras.

Och i Putins Ryssland försökte en gärningsman knivskära redaktören och programledaren Tatiana Felgenhauer på Ekho Moskvys radiostation i måndags. Ekho Moskvy ägs förvisso av Gazprom, men är en ett andningshål för den lilla oppositionen.

Statliga TV-kanalen Rossija-24 har återkommande utmålat Tatiana Felgenhauer som en västerländsk agent. Att hon skulle jobba för amerikanska UD och samarbeta med ”västerländska NGO:er”. Attackerna har varit så starka och återkommande att ryska journalistförbundet har sagt att sändningarna syftat till att framkalla hat. Till sist tar någon hatet på allvar och agerar.

Gärningsmannen som greps i samband med attacken hade en hatblogg där måltavlan av Felgenhauer. Han hade också lovat att komma till Moskva och konfrontera henne. Han höll sitt löfte.

Läs mer: Brutal utställning på Hudiksvalls musem - ord kan förstöra en människas liv

När politiker och debattörer spär på hatandet mot enskilda journalister så sker det inte av en slump. Det är politiskt målmedvetet att skrämmas och underminera journalistiken för att bättre kunna få kontroll över makten. Och det är en trend över hela världen där president Donald Trumps återkommande attacker är bara ett av många exempel.

Samma mekanismer finns i vårt eget land och kommer att bli vanligare under året som kommer när tonläget trappas upp inför valet. Redan idag är det onödigt högt, aggressivt och hårt.

Efter dårskapens tid väntar blott barbariet, har ledarsidan varnat för tidigare. Vår tid är en farlig tid. Senaste veckans händelser är en otäck påminnelse om hur tunn civilisationens fernissa är.

Det ankommer alla i den offentliga debatten att minnas att ord kan vara dödliga.

Även här.

Hos oss.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.