Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Nya Tiders kopplingar till pengatvätt och rysk underrättelsetjänst

Nya Tider har blivit den centrala diskussionsfrågan kring Bokmässan i Göteborg. Ska en högerextrem och konspiratorisk tidskrift få medverka på mässan eller inte?

Uppmärksamheten har varit enorm. PR-värdet och normaliseringsvärdet att få vara i centrum av debatten har varit ovärderlig.

Men det är också en tidskrift som är djupt förankrat i den ryska euroasiatiska världen. Och genom Manuel Ochsenreiter, en av de profilerade skribenterna, är kopplingen till rysk pengatvätt och rysk underrättelsetjänst skållhet.

Det här är historien om en liten skärva av Rysslands informationskrig mot Sverige och väst, där det övergripande syftet handlar om att bringa Sverige i kaos och stoppa närmandet till Nato. Om detta görs mot Sverige så underlättar det för Rysslands långsiktiga utrikesmål som är att rita om europeisk säkerhetsstruktur och upprätta en inflytelsesfär.

Läs mer: 26 förfalskningar från Ryssland avslöjade

Som verktyg finns både omedvetna nyttiga idioter och betydligt mer medvetna aktörer i den högerextrema miljön som står nära rysk underrättelsetjänst.

Inte heller är den här berättelsen en fullständig granskning, utan mest som ett skrap på ytan och den är byggd på öppna källor.

Välkommen på en resa längs en av de många trådar som löper från den ryska maktens centrum, presidentadministrationen i Kreml, in i svensk högerextrem miljö.

Bakgrund - Nya Tider

Nya Tider, som ges ut av Alterna Media, får idag presstöd på 3,4 miljoner kronor. Alltså betalar skattebetalarna en betydande del av verksamheten.

Resan för projektet började 2012 när Vávra Suk och Sanna Hill startade verksamheten i spillrorna av bråket kring Nationell Idag och Nationaldemokraterna, som Vávra Suk för övrigt var med och startade.

Alterna Medias förlagsverksamhet har gett ut en egen bok, en konspirationsbok om Estoniaolyckan. Förlagets hemsida säljer även andra böcker.

Böcker av bland annat den uppmärksammade antisemitiske konspirationsteoretiken Karl-Olov Arnstberg, den allt mer antisemitiska Ingrid Carlqvist och den högerextrema ikonen Julia Ceasar.

Men till försäljning på hemsidan finns även mer etablerade författare som Tino Sanandaji och antologin Haveriet där bland annat Stig-Björn Ljunggren och NWT:s politiska redaktör Henrik L Barvå medverkar i.

En blandning med vanliga opinionsbildare skänker viss legitimitet och ”normaliserar” de extrema böckerna. En metod som är vanlig och återkommande i den högerextrema miljön för att minska intrycket av den faktiska djuphavsgraven mellan extremister och demokrater.

Förutom Nya Tider och förlagsverksamheten driver man den engelskspråkiga sajten Free West Media.

Och det är genom skribenten Manuel Ochsenreiter, som medverkar på båda dessa plattformar, som banden in mot Kreml blinkar rött.

Manuel Ochsenreiter - en infofrontkrigare för Ryssland

2013 gjorde Manuel Ochsenreiter entré i spalterna på Nya Tider. Det var samma år som han medverkade hos det högerextrema förlaget Arktos evenemang Identitär idé i Stockholm.

Ochsenreiter var då sedan några år tillbaka chefredaktör för det glassiga högerextrema magasinet Zuerst! som distribueras i Tyskland, Österrike, Schweiz och Luxemburg.

Att förlaget som ger ut Aleksander Dugins skrifter tog Ochsenreiter till Sverige var ingen slump. Dugin är en högerextrem ideolog vars idé är att Ryssland ska ta ledning över Europa i den gemensamma Euroasiatiska sfären.

Ochsenreiter är väl förankrad i den duginistiska euroasiatiska världsidén som nu förenar högerextremister från USA till Ryssland, även om de kanske förenas mest i sitt hat och avsky för den liberala demokratin i väst.

Ochsenreiter besitter ett omfattande kontaktnät i den spindelväv av organisationer och plattformar som det ryska informationskriget delvis skapat och delvis masserat samman.

Den roll som Ochsenreiter spelar liknar den som många andra har. Det handlar om två saker, dels att föra ut den ryska synen på världen i väst i olika egna kanaler, helst ska budskapet förpackas och skickas runt så många gånger att det skapas en bild av att uppfattningen finns överallt och är legitim. Det gör att ursprungsskällan inte blir så uppenbar, eller allra helst osynlig.

Det är därför inget konstigt att Nya Tider får utrymme i Zuerst! och att Ochsenreiter snabbt blir en central skribent för Alterna Medias publikationer.

Personer som Ochsenreiter används också systematiskt av de ryska statliga kanalerna som Sputnik och RT för att vrida verklighetsbilden. I RT har Ochsenreiter jämfört den olagliga annekteringen av Krim med den tyska återföreningen.

För Nya Tider har Ochsenreiter bland annat skrivit om att ”Krim kan snart bli ett nytt Monaco” och jämfört Ukrainas regering under president Porosjenko med en vampyr. Det kan sammanfattas som klassisk rysk propaganda.

Men banden till den ryska staten och dess säkerhetstjänster löper djupare än så. Låt oss titta på några exempel.

RISS

Ryska institutet för Strategiska Studier beskrivs som ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR:s PR-gren. Formellt lyder man direkt under presidentadministrationen i Kreml, och många gånger har RISS rollen som testballong. Här skruvar man budskap och gör provokationer, faller de väl ut blir de till snart rysk politik. Annars kan Kreml rycka på axlarna och hänvisa till en ”tankesmedja”…

Men RISS är mer än en ”vanlig tankesmedja”. RISS nuvarande chef var förre SVR-chefen Fradkov. Den förra chefen var SVR-generalen Resjetnikov.

Med Resjetnikov fick Ochsenreiter en exklusiv intervju sommaren 2016. Senare på hösten fick dock Resjetnikov sparken, antagligen för inblandningen i den misslyckade kampanjen att stoppa NATO-medlemskapet i Montenegro. Här har Ryssland pekats ut för mordplanerna på Montenegros premiärminister.

Men onåden är inte värre än att Resjetnikov träffat Putin tillsammans med sin efterträdare. Dessutom sitter Resjetnikov i Dugins tankesmedja Katehons styrelse.

Läs mer: Stig Henrikssons (V) märkliga omsorg om rysk underrättelsetjänst

Ochsenreiter har också medverkat tillsammans med Sverige- och Finlandbekantingen Vladimir Kozin i propagandakanalen Sputnik. Kozin är chef den rådgivande gruppen hos RISS.

En annan kändis är Johan Bäckman, Norden-ansvarig för RISS. Bäckman är under åtal för förföljelsen av den finländska granskande YLE-journalisten Jessikka Aro. Dessutom har Bäckman fått nej av finländska säkerhetspolisen SUPO att köpa en radiostation och är persona non grata i Estland för att nämna några saker.

Läs mer: Infiltration av Yle avslöjad när kampanjen mot den prisbelönta Jessikka Aro rullades upp

Tillsammans med Bäckman har Ochsenreiter varit valövervakare i Donbass och suttit i rundabordssamtal.

Dessutom reste Ochsenreiter i Donbass med Le Pens rådgivare och i april i år medverkade Ochsenreiter i en internationell konferens i Freiburg mot ”anti-ryska sanktioner”. På konferensen fanns också vice ordföranden i Dumans utrikesutskott Jusjenko samt en rad europeiska högerextremister.

Euroasiatiska rörelser & andra sammanhang

Dugin är den euroasiatiska rörelsens förgrundsfigur, och det är en rörelse med många organisationer. Här intar tankesmedjan Katehon en central position. Och där har Ochsenreiter publicerats tillsammans med Nya Tider-grundaren Vávra Suk.

Dugin leder också den ryska Euroasiatiska rörelsen som gett ut Journal of Eurasian Affairs där Ochsenreiter medverkat. Och Ochsenreiter talade tillsammans med Dugin 2015 på en konferens ordnad av Arktos och belgiska Nationalistiche Studentenvereniging, NSV.

Ett annat ställe där Ochsenreiter dyker upp är i Global Revolutionary Alliance. Där det finns ännu en svensk koppling i den skribenten Israel Shamir, som av Expressens kultursida karaktäriserats som ”ökänd antisemit”.

2014 talade Ochsenreiter på en antisemitisk konferens i Teheran som sponsrades av den iranska regimen, som är Rysslands allierade i Syrien-kriget. I konferensen deltog också Ahmed Rami som dömdes till 6 månaders fängelse för hatbrott 1990 i Sverige för uttalanden i Radio Islam.

Och i en intervju i The Algeimener sade Clemens Heni, föreståndare för Berlins Internationella Center för antisemitiska studier att ”Ochsenreiter också representerar det typiska utseende för den ”Nya Högern”, alltså högerextremism som innebär att han gömmer mer extremistiska åsikter under teman som är mer mainstream.”

Alltså samma metod som Nya Tider-förlaget Alterna Media använder sig av när man saluför Tino Sanandaji och antologin med Stig-Björn Ljunggren. Heni pekar också på ett annat drag hos Ochsenreiters tankevärld:

”Att vara stolt över Tyskland, inklusive Nazi-Tyskland, är essänsen av den här ideologin”.

Ochsenreiter hade sällskap i Teheran av sin vän och polske kompanjon Mateusz Piskorski, och det är nu som spåret mot underrättelsetjänst och ryska pengar blir skållhett.

Piskorski & tvättomaten

Mateusz Piskorski greps av den polska säkerhetspolisen i maj 2016 med anklagelsen att han samarbetat med rysk underrättelsetjänst.

Samarbetet ska även ha innehållit betalning och operativa uppdrag som getts av rysk underrättelsetjänst. Piskorski och hans vänner menar att han är utsatt för politisk förföljelse eftersom Piskorski leder ett pro-ryskt parti.

Men kontakterna är gamla och väletablerade, Piskorskis band till Dugin och ryska fascister sträcker sig tillbaka mot millennieskiftet.

Under 2017 publicerades uppgifter att moldaviska och lettiska myndigheter kopplat minst 175 miljarder pengatvättade kronor, men kanske så mycket som över 700 miljarder mellan 2010 och 2014, från Ryssland till länder i Europa, USA men även andra länder. En gigantisk tvättomat.

Och även om den största delen av pengatvätten gått till nya bilar, pälsar, fastigheter och annat som oligarker och kriminella vill skryta med så har också rysk underrättelsetjänst kanaliserat pengar till aktiva åtgärder (alltså påverkans- och destabliseringsarbete) ur strömmarna. Pengar som inte kan spåras.

I en ännu inte publicerad intervju med ledarsidans Podd72 säger seniorforskaren Mark Galeotti vid Institute of International Relations i Prag att aktiviteten från rysk underrättelsetjänst är på samma nivå som under Kalla Krigets höjdpunkt, och att den organiserade brottsligheten används emellanåt för att bistå med pengar och resurser:

”Från tid till annan och när tjänsterna behöver något särskilt så vänder de sig till gangsters och säger ”det är bäst att ni gör så här annars blir ert liv riktigt miserabelt””.

Det är i den kontexten som uppgifterna från den polska nyhetssajten Wyborcza är högintressanta.

När journalister från 32 länder gått igenom materialet så är en av detaljerna en transaktion från 2013 på ca 200 000 kronor till Piskorskis tankesmedja European Centre of Geopolitical Analysis.

Tankesmedjan har uppgett att de ska ha fått pengarna för att agera valobservatörer. Det är inget vanligt valobservatörsuppdrag, som exempelvis svenska riksdagsledamöter gör inom ramen för OSSE, vi pratar om utan ett direktuppdrag av Kreml i val som styrs av Ryssland. Men några sådana val skedde inte 2013.

En tidigare kassör i tankesmedjan har enligt polska medier berättat att överföringen snabbt skickades vidare till okänd källa. Vart tog pengarna vägen?

Piskorski är också aktiv i en tankesmedja till, nämligen German Centre for Eurasian Studies där han har rollen som vice direktör.

Direktör och chef för tankesmedjan är Manuel Ochsenreiter. Samme Ochsenreiter som alltså är medarbetare till Sanna Hill och Vávra Suk.

Denna öppna koppling till både ryska pengar och rysk underrättelsetjänst får betraktas som anmärkningsvärd.

Piskorski sitter fortsatt i skrivande stund fortsatt häktad.

Läs mer: Putilovaffären, Kent Ekeroth och märkliga anställningar

Sanna Hill och Vávra Suk dyker upp i fler notervärda sammanhang. När KomPravda i vintras skickade sin krigsreporter Darja Aslamova till Sverige för ett längre reportage figurerar både Vávra Suk och i Sanna Hill. Reportaget går i stort sett ut på att svenskarna allt får hoppas på den rysknationalistiska tolkningen att Fatimans tredje spådom handlar om att Rysslands återvändande till Gud är frälsningen. Det ska med andra ord rädda Sverige och svenskarna.

Sensmoralen är alltså att sprida bilden att Sverige saknar stake att hantera den våldsbejakande islamismen.

Reportaget som avslutas med att citera just Sanna Hill:

”2007 gjorde feministerna skandal kring symbolen för den stridsgrupp som skulle sättas in i Afghanistan. Vapenskölden föreställde en lejonhanne. Men berövade lejonet könet. Så symbolen för det en gång vackra och mäktiga Sverige blev ett kastrerat lejon.”

Sensmoralen är alltså att sprida bilden att Sverige saknar stake att hantera den våldsbejakande islamismen. Hoppet står till Ryssland, vilket är ett av det ständigt upprepande ryska narrativen som engagerar och knyter högerextremister till den ryska imperialismens sida.

Det här är som sagt var bara en tråd (med några enklare utlöpare) av det ryska nätverket för aktiv påverkan och informationskrig som skapats.

Att verksamheten kring Alterna Media är djupt förankrat i detta nätverk är bortom allt tvivel. Det finns för många kopplingar för att Vávra Suk och Sanna Hill ska kunna avfärda det med att de ingenting vet eller förstår.

Läs mer: Prag - Ryssland ägnar sig åt hemlig infiltration av medier

Och så finns Manuel Ochsenreiter, som är står ännu djupare i nätverken och närmare de brännheta beröringspunkterna än vad som hittills framkommit om hans svenska kollegor i denna översikt av öppna och publicerade källor (och vi ska påminna dig som läsare för tydlighetens skull att du läser just nu en ledarsida som vill bygga din medvetenhet om påverkansarbeten som pågår och inte ett jobb från en grävande nyhetsredaktion).

Därmed inte sagt att någon hos Alterna Media tar order från Moskva eller för den delen gjort något olagligt. Och även om någon skulle ha tagit order av Kreml så går mycket av den klassiska illegalistrollen att sköta inom ramen för vad som är lagligt i våra öppna västerländska liberala demokratier. Det är viktigt att understryka.

Från Kremls synpunkt är det också tackförnämligt att svenska skattebetalare bidrar med 3,4 miljoner kronor i presstöd för Nya Tiders verksamhet. Svenska staten bidrar alltså till finansiering som syftar till att undergräva både demokrati och suveränitet.

När Nya Tider vara eller icke vara på bokmässan debatteras så handlar det inte bara om en liten udda tidskrift utan det utgör också en del av en större kontext som verkar för ett särskilt syfte.

Från Kremls synpunkt är det också tackförnämligt att svenska skattebetalare bidrar med 3,4 miljoner kronor i presstöd för Nya Tiders verksamhet. Svenska staten bidrar alltså till finansiering som syftar till att undergräva både demokrati och suveränitet.

Avståndet mellan Nya Tider och rysk underrättelsetjänst är inte ens ett steg bort.

Större än så är inte världen idag.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar