Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Neutralitetens spöke är ett minne blott när vi övar på att hjälpa grannländer

”Norge har angripits av främmande makt. Den norska regeringen har begärt hjälp av sina allierade i enlighet med Natos artikel 5 som nu har aktiverats. Hjälpen är nu väg. Även Sverige och Finland bidrar till Norges försvar”.

Det som kunde ha varit en kort nyhetsbulletin utgör ramen när Nato-övningen Trident Juncture 2018 drar igång på allvar under torsdagen.

Nordisk solidaritet och nykter säkerhetspolitik går hand i hand. Det är den största övningen i Norge sedan Kalla Kriget och omfattar 50 000 deltagare från 30 länder som övar kollektiv försvar enligt Natos artikel 5. För första gången på över 30 år är också ett amerikanskt hangarfartyg norr om polcirkeln.

När den svenska övningen Aurora hölls i fjol var länder som Norge, Finland, Frankrike, USA, Danmark, Estland och Tyskland med. Finland planerar en liknande övning 2021.

En annan sak som är unik med övningen är att Sverige och Finland deltar, vilket är nordisk solidaritet i praktiken. Det som möjliggör övningen är värdlandsavtalet som Sverige och Finland har med Nato, ett avtal som underlättar övningar samt att kunna ge och ta emot hjälp.

Sverige och Finland har närmat sig Nato och USA som en följd av det försämrade säkerhetsläget. Finland har ändrat lagstiftningen så att landet kan skicka trupp utomlands. När den svenska övningen Aurora hölls i fjol var länder som Norge, Finland, Frankrike, USA, Danmark, Estland och Tyskland med. Finland planerar en liknande övning 2021.

Att kunna uppträda ihop bygger säkerhet. Under Trident Juncture fördjupas också det svensk-finländska försvarssamarbetet.

Till Norges hjälp kommer en svensk brigad förstärkt med finländsk trupp. Så i den större övningen passar Sverige och Finland på att fördjupa det bilaterala samarbetet. Förutom brigaden bidrar Sverige med två korvetter, fyra JAS-plan och en hemvärnspluton. Sammanlagt 2200 personer.

Amerikanskt flyg är baserade både i Luleå och i Rovaniemi.

Geografiskt så sker markövningarna söder om Trondheim och i norra delarna av Hedmark Fylke. Till sjöss sträcker sig aktivitetsområdet från Östersjön, Skagerack, Nordsjön och längs norska kusten medan i luften övas det i norskt, svenskt och finländskt luftrum. Amerikanskt flyg är baserade både i Luleå och i Rovaniemi.

Ett minst lika viktigt övningsområde har varit transporterna till och från övningsområdet. Att förflytta stora mängder trupp är praktiska kunskaper som inte behövts under årtionden. Att förflytta trupp över landgränser medför administrativa problem som behöver identifieras. I en konflikt är det svårt att vinna om inte försörjning och logistik fungerar.

Det är i den västliga gemenskapen vi hör hemma, det är tillsammans med våra vänner vi bygger säkerhet.

Säkerhetspolitiskt är övningen också en signal från Sverige och Finland. Det är i den västliga gemenskapen vi hör hemma, det är tillsammans med våra vänner vi bygger säkerhet. Det är så långt ifrån den ängsliga neutralitet, som Sverige sedan länge lämnat, kan komma. Det är dags för vissa debattörer och partier att vakna upp i verkligheten, Sverige är inte längre alliansfritt syftandes till att vara neutralt i krig. Istället gäller följande doktrin:

"Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat medlemsland eller nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas."

Att det kommer att ta många år att bygga ett totalförsvar som motsvarar våra säkerhetspolitiska behöva är en annan historia. Men att öva med våra vänner är ett litet steg på lång väg.