Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Moderaterna gör om samma försvarsmisstag igen

Artikel 6 av 7
Almedalsveckan 2017
Visa alla artiklar

Anna Kinberg Batras (M) utspel i politikerveckans sista tal var till ytan format som en tuff attack i försvarsfrågan mot finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven.

”Låt det därför bli glasklart vad jag säger till regeringen: vi har sagt att försvaret måste få minst två miljarder extra. Men det bör bli mer än så. Annars går Moderaterna från förhandlingsbordet”.

Men i själva verket var det bunt rosor med möjligheter till regeringen och det skedde, vad det verkar, utan att ha förankrats hos övriga allianspartier i försvarsöverenskommelsen. Sakfrågan handlar om att skjuta till mer pengar till försvaret.

Alla partier är överens om att man lagt för lite 2015. Före Almedalen försökte man komma överens om att skjuta till mer, men hann inte gå i mål. Nu kommer avgörandet att ske i mitten av augusti.

Läs mer: Pengarna, pengarna, pengarna är vad försvarsfrågan handlar om i Almedalen

En orsak till fördröjningen är att det finns en del irritation och frågor kring Förvarsmaktens beräkningar som pekar på ett stort underskott de kommande åren. Hur stort varierar i olika medierapporteringar beroende på vad man beskriver.

En siffra säger att 10 miljarder kronor behövs till 2020 för att försvarsförmågan inte ska gå ned. En annan att försvaret har fördyringar på 6,5 miljarder kronor och att det finns en hemlig lista på 9 miljarder kronor för försvarshöjande åtgärder. Samtidigt ökar en lång rad andra länder sin förmåga i hög takt medan Sverige halkar efter.

Risken med Moderaternas utspel är att det ligger avsevärt lägre än vad Försvarsmakten, KD och C vill ha för 2018. Det innebär att M nu gör om samma misstag som 2015.

Läs mer: Försvarsuppgörelsen 2015 en tydlig och olycksbådande signal

Då gick Moderaterna ut med ett bud som var hälften av vad Försvarsmakten konstaterade att man behövde. Efteråt försökte M spinna det som en seger att regeringen fick gå partiet till mötes.

I själva verket var M-budet så lågt att Liberalerna hoppade av uppgörelsen, medan KD och C inte var helt överlyckliga över nivån eller Moderaternas förhandlingstaktik.

Insikten att de 10,2 miljarderna 2015 var alldeles för lite har nu hunnit ikapp försvarsuppgörelsen.

Det är i det ljuset som M-utspelet i Almedalen framstår som för spelorienterat och för kortsiktigt. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kunde också återigen gå till motattack genom att säga att försvaret inte är föremål för budgivning.

Dessutom har regeringen fått trumf för handen genom att veta var M:s smärtgräns ligger. Antingen ger man Moderaterna vad de vill ha (och inte vad svenskt försvar behöver) vilket är bra för finansminister Magdalena Andersson och Miljöpartiet eller så kan regeringen nu bjuda över Moderaterna och i praktiken förhandla mer med KD & C om uppgörelsen.

Det sistnämnda skulle knäcka Moderaternas försök att återerövra platsen som det bästa och mest försvarsvänliga partiet, vilket är en del av M:s självbild. Men insikten om hur lång vägen tillbaka är efter Reinfeldtåren verkar inte sjunka in hos dagens partiledning.

Det som talar för att regeringen nu kommer att köra om Moderaterna ”till höger” är Försvarsmaktens behov och en orolig tid. När statsminister Stefan Löfven (S) under sin Sverigeresa i ”verkligheten” besökte F17 på Kallinge i Blekinge konstaterade han att försvaret behöver muskler, måste vara starkt och vasst:

”För är det så att någon får för sig att göra någonting mot Sverige ska de veta att det ska göra riktigt, riktigt ont.”

Till den nivån är det en bra bit kvar, och det kostar pengar, mycket pengar. Det vet både Löfven och Hultqvist.

Läs mer: Sluta dutta, pengarna behövs nu

Hur borde då Moderaterna ha agerat? Lagt sig betydligt högre och försökt lösa hela perioden fram till 2020 och inte glömt totalförsvarsplaneringen som nu måste göras av civila myndigheter, kommuner och landsting.

Dessutom behöver M se till att ett trovärdigt 2% av BNP-mål till 2024 finns med i Alliansens valmanifest nästa år. Som det är nu går gamla misstag igen.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar