Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Mer än bara roligt krävs när C vill göra en Fälldin

Att Centerpartister har roligt ihop är en gammal sanning. Att Centerpartiets stämmor är lika gemytliga som folkdräkt, och ja folkdräkt förekommer, är en annan sanning.

Att Centerstämmans lördagsmiddag är den roligaste partifesten är allmänt vedertaget.

Att man kan få höra en förtroendevald sjunga sånger från 1800-talets Amerika långt in på småtimmarna är en bonus. Dansen vid stämmoslutet likaså.

Även när Centerpartiet gick som sämst och låg och plågades på 4 procentspärren som en ömskinnad på en spikmatta så hade partiet…just roligt tillsammans. Med en övertygelse på att förra centerledaren Maud Olofsson hade rätt i längden - roligast vinner, så härdade partiet ut.

Hur roligt är det då inte för Centerpartiet att samlas på Centerstämma i Malmö under torsdagen? Det borde vara hur kul som helst.

Läs mer: Lööf har medvind till Gotland

Opinionssiffrorna har inte varit högre på årtionden. Det är bara de garvade och erfarna partiveteranerna som vet hur det är att vara ett tvåsiffrigt parti. Dessutom är man och sniffar Moderaterna i bakhasorna, och skulle ett skifte ske och Centerpartiet åter skulle bli största borgerliga parti så är det än färre som minns själv hur det var under den store Fälldins dagar. Då var partiet statsbärande.

Även om partiledaren Annie Lööf har nu ett halvdussin år bakom sig som partiledare så är har Centerledningen framtiden för sig. Och målet är inte 2018, utan en statsministerpost 2022 eller bortom det.

I partitoppen får Anders W Jonsson iklä sig rollen som den gamle. Han var ändå hela 21 år och aktiv CUF:are när Fälldin styrde Sverige då för 35 år sedan.

Annie Lööf föddes året efter Thorbjörn Fälldin lämnade statsministerposten, liksom VU-ledamoten Kristina Yngwe. Andre vice ordföranden Fredrick Federley var fyra år. Den som idag sitter på Fälldins riksdagsplats från Västernorrland, ekonomisk-politiske talespersonen Emil Källström, är född först fem år efter Fälldin avgick som statsminister.

I partitoppen får Anders W Jonsson iklä sig rollen som den gamle. Han var ändå hela 21 år och aktiv CUF:are när Fälldin styrde Sverige då för 35 år sedan.

Och stämman ska lägga grunden för framtiden. En framtid då man ska kunna ta det tyngsta ansvaret. Då krävs mer än att bara ha roligast. Tidigare försummade områden får en politisk dräkt som ska hålla för att vara att vara statsbärande.

Utrikes-, säkerhets-, försvars- och rättspolitiken flyttar in i finrummet. Centerpartiet ska vara ett ansvarstagande parti, både i Sverige och i världen, och arbeta med andra för att bevara både fred och husfrid. Stämmans övriga programområden är närmare den klassiska kärnan; ”Låt inte Sverige klyvas” och ”Miljöansvar och grön tillväxt”.

Läs mer: Hoberna har lämnat Fylke - C säger ja till Nato

Det är sådant C är bra på och väljarna känner igen sig i.

Så allt är väl då upplagt för en riktig gemytlig centerstämma. Jo, det hade det varit om det gått bättre för allianskamraterna. För det är inte särskilt roligt i något av de tre andra partierna just nu. Och vännernas läge påverkar.

Särskilt Moderaternas opinionskris stökar för Centerpartiet. Att partiledarbytet i moderaterna läggs samtidigt som Centerstämman avslutas stör en del. Mer bekymmersamt är de hatiska och oförsonliga attacker som kommit från en kombination av Moderaternas och Kristdemokraternas högra flygel tillsammans med SD-svansen efter att C och L inte fällde försvarsminister Hultqvist (S).

Attackerna och Centerhatet var påfallande redan tidigare eftersom C är en effektiv stoppkloss till att ge Sverigedemokraterna inflytande, men det innebär också att Moderaterna inte kommer tillbaka till Rosenbad före valet. Ett Rosenbad Reinfeldt lämnade, men utan att ha åtminstone en högljudd minoritet bakom sig.

Läs mer: Centerhatet som hotar borgerligheten

Det är svårt att tolka syftet med attackerna som något annat än att få Alliansen att bryta samman inifrån. Men alla som vet något om Centerpartiet och Alliansen att det finns det en sak som partiet prioriterar högst så är det Alliansen.

Istället oroar sig Centerpartisterna sig mer för om det är Moderaterna som är på väg att lämna när hatstormen vevar som mest.

Istället oroar sig Centerpartisterna sig mer för om det är Moderaterna som är på väg att lämna när hatstormen vevar som mest. Och här har Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson Alliansens framtid i sin hand. Vägen som Moderaterna väljer kommer att avgöra framtiden för svensk borgerlighet.

Därför kommer Centerpartisterna som reser hem från stämman på söndag att snegla mot Moderaterna för att se vilka signaler som Kristersson skickar, men oavsett färgen på röken från Stockholm så kommer centerpartisterna ha roligt i Malmö.

För det har man på Centerstämmor. Oavsett om siffrorna pekar uppåt eller nedåt.

Och alldeles oavsett vad den arga högern tycker.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Han kommer att finnas på plats under Centerstämman och göra några live-tv-kommentarer på Facebooksidan Redaktör Oksanen.