Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: "Man vill ta katekesen och slå sig själv i pannan av frustration"

Nej, vi är inte emot studieresor eller att ta sig ett glas vin då eller då. Men är man i en förtroendebransch behöver man fundera på vad som är rimligt.

Särskilt i tider då det skärs ned på arbetet med socialt utsatta och barn. Att då på medlemmarnas bekostnad beställa in alkohol till luncherna eller en flaska ouzo till middagen sticker i ögonen.

Läs mer: Söderhamns pastorat drack på medlemmarnas bekostnad

När en av cheferna sedan säger att man aldrig tänkt på att man behöver en alkoholpolicy är det så att man vill ta katekesen och slå sig själv i pannan av frustration och förtvivlan.

Jo, det är faktiskt vad kyrkoherde Lars Nilsson säger enligt Sveriges Radio Gävleborg efter avslöjandet:

– En av orsakerna kan vara att vi inte har någon alkoholpolicy. Vi har aldrig tänkt på att vi behöver någon.

Det är som att de senaste trettio åren av representationsdebatter inte har nått kyrkorummet i Söderhamn.

Det är Sveriges Radio Ekot som har granskat fyra resor som Söderhamns pastorat har gjort till en sammanlagd kostnad på ca 0,5 miljoner kronor.

Tyvärr är Söderhamn inte ensamt. Andra exempel som Ekot fått fram innehåller fotbollsmatcher, fäktning, mer sprit, kändiskrogar och musikaler.

Förtäckta nöjesresor suddar ut gränserna mellan vem som är till för vem, och skapar en bild av moraliskt förfall. Eller för att citera Christer Siwertsson (M) som är ledamot i kyrkofullmäktige i Östersunds församling:

"Det här är ju rena rövarfasonerna."