Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Lööf är partiledaren som har medvinden till Gotland

Artikel 4 av 7
Almedalsveckan 2017
Visa alla artiklar

Det går bra nu för Annie Lööf och Centerpartiet. Opinionsläget har parkerat på nivån 12-13 procent (vem kunde tro det i Almedalen för bara tre år sedan), Lööf har det högsta personliga förtroendet och är enligt Almedalsprogrammet den mest uppbokade partiledaren med hela 16 olika offentliga framträdanden.

Annie Lööf är också den enda partiledaren i Alliansen som reser till Visby med medvind.

De övriga tre tampas med stormbyar i motvinden, stormbyar som hör samman med opinionsmässig kräftgång. För Anna Kinberg Batra (M) är läget värst. Både partiet och ledarskapet är i kris. Med bottensiffror för det egna ledarskapet väcker Anna Kinberg Batra ingen som helst entusiasm som statsministerkandidat bortom de egna närmast sörjande.

Läs mer: Om M inte vill att Alliansen ska förlora valet behöver vi prata om statsministerfrågan

Frågan är vilken/vilka moderater som tar tillfället i akt att få några minuter i rampljuset genom att kräva Kinberg Batras avgång, igen.

Jan Björklunds parti är inte i samma opinionsmässiga moras, men väl så splittrat i synen på ledarskapet. Birgitta Ohlsson (L) utmanar öppet och ger inte Björklund arbetsro.

Kristdemokraternas profil har suddats ut så till den grad att partiet oftare är under än över 4-procentspärren. Partiledaren Ebba Busch Thor har inte hittat vilket politiskt utrymme partiet ska spela när utrymmet klämts av Moderaterna och Sverigedemokraterna. Lägg därtill Socialdemokraternas högersväng i trygghetsfrågor.

Almedalen är tillfället då Lööf kan lägga ut texten om den ideologiska kompassen hos Centerpartiet, och varför den inte pekar mot den Åkessonska malströmmen.

För Annie Lööf är läget annorlunda. Hennes största bekymmer är inte den egna prestationen utan att allianskompisarna just nu är i så dåligt skick att det är svårt att se regeringsformen komma även om det är långt till valet.

Läs mer: C tar ett välkommet första steg på lång resa för att hålla gränsen

I Almedalstalet behöver Annie Lööf en gång för alla få stopp på spekulationerna om att Alliansen ska regera med Sverigedemokraterna. Centerpartiet har sagt nej på alla begripliga sätt, men det kommer ändå tillbaka i debatten.

Almedalen är tillfället då Lööf kan lägga ut texten om den ideologiska kompassen hos Centerpartiet, och varför den inte pekar mot den Åkessonska malströmmen.

Här är det också läge att prata om vilka värderingar som präglar Centerpartiets arbete för en politik som håller samman Sverige. Vilka vi är och vilka vill vi bli är existentiella frågor som kommer att leva kvar många år till.

Det är uppenbart att Sverigedemokraterna varit duktiga med en berättelse. Lika uppenbart är att övriga partier har varit dåliga på att formulera en kraftfull motberättelse om samhällsbyggare i stället för SD:s inneslutna samhällsrivare. Kan Lööf lyckas nu?

I förra Almedalstalet uttryckte Annie Lööf sin avsky för hederskulturer och att samhället aldrig får svika utsatta unga flickor och pojkar. Värderingar som också innehåller lag, ordning och skydd för individer har flyttats upp på Centerpartiets agenda senaste åren.

Läs mer: C tar från SD och V

Centerpartiet håller på att lägga till några klassiska högerfrågor som polis och försvar på sin agenda, kombinerat med partiets liberala syn på individ och arbetsmarknad.

Arbetsmarknaden är en annan profilfråga för Centerpartiet, där utgör partiet socialdemokraternas motpol i politiken. Ett och annat Centerutspel för hur fler ska komma i arbete, särskilt i de grupper som står utanför arbetsmarknaden, är ingen djärv gissning för tisdagen.

Det har också hänt mycket i världen under året som gått. Att USA lämnat klimatavtalet från Paris kommer nog inte gå obemärkt förbi. Särskilt inte när Centerpartiet tävlar med Miljöpartiet om förstaplatsen hos väljarna om vem som är bäst på miljöpolitik. Osäkerheten med Trump, Putin, Erdogan och Brexit gör att det är svårt att låta bli att nämna världen bortanför Sverige.

Om Lööf lyckas sy ihop allt i sitt tal så kanske det innebär att hon slipper svara på frågor om att regera med SD, men framför allt lägger hon grunden för en resa fram till valdagen som andra alliansledare bara kan vara avundsjuka på.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen som är politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP (c).