Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Liberalernas många kriser inför Europaparlamentsvalet och Marit Paulsen (L) kommer att rösta på Federley (C)

Europaparlamentsvalet brukar vara Liberalernas paradgren. Med en tydlig Europaprofil som Sveriges mest federalistiska parti och helhjärtat eurostöd har man av tradition gjort bra ifrån sig. I dag har partiet två mandat, men med hjälp av Marit Paulsen så har partiet varit uppe i över 13 procent och hela tre mandat.

Mycket tyder på att det i år blir annorlunda och att Liberalerna står inför sitt sämsta val sedan 1995.

Den folkkära "kärringen" Marit Paulsen från Yttermalung som stred för djuren har lämnat politiken, men meddelade i veckan att hon i valet nu stödjer Fredrick Federley (C). På sitt typiska Paulsen-vis konstaterade hon med ett skratt till DT att "Federley gjort hennes jobb hyggligt". Finare än så kan det inte sägas, och det är alltså Federley som hon ser som politiska arvtagare i det europeiska arbetet.

Att Paulsen inte hittat någon kandidat i det egna partiet som kan axla hennes mantel är ett underkännande till Liberalerna och en kalldusch för sittande ledamoten Cecilia Wikström (L).

För Expressen kommenterar Wikström det hela med "Vi behövde inte det här". Och Cecilia Wikström själv behövde verkligen inte det här, för hon har trasslat in sig i en egen skandal.

Förutom det generösa arvodet på ca 80 000 kronor i månaden, samt traktamente och resor, har Wikström tagit två styrelseuppdrag som ger henne enligt SVT 70 000 kronor till i månaden. Enligt Wikströms egen anmälan till Europaparlamentet kan summan på ett helår uppgå till ca 1,5 miljoner kronor.

Lämna styrelseuppdragen eller lämna förstaplatsen. Allt annat är tondövt.

Att ta kommersiella uppdrag på den är nivån är, trots att Wikström själv anser sig ha arbetskapaciteten, inte etiskt förenligt med uppdraget som Europaparlamentariker.

Det borde vara självklart för någon som är prästvigd, att integriteten i det folkvalda uppdraget måste komma först. Wikström behöver välja; lämna styrelseuppdragen eller lämna förstaplatsen. Allt annat är tondövt när Europas framtid utmanas av populister.

Liberalernas huvudvärk finns också med listtvåan Said Abdu från Trollhättan. Han har suttit i styrelsen för en krog som fått Kronofogden på sig för att ha smitit från löner och i ett internt bråk i Trollhättan kallade han tidigare gruppledaren för psykiskt sjuk. Valberedningen hade Abdu på fjärde plats, men nomineringsstämman valde att peta försvarspolitiske talespersonen Allan Widman från andra till fjärde plats.

Därtill är Liberalernas partiledare Jan Björklund en "lam anka" efter att ha meddelat sin avgång. Partiets opinionssiffror ligger i flera mätningar under fyra procent. I dag är det alltså inte mycket som talar för två L-mandat i valet i maj.

Dessutom med en krisande listetta och en tvåa med ryggsäck så är fältet mer öppet för en krysskräll av listtrean Maria Weimer från Härjedalen, tidigare riksdagsledamot i Uppsala län, eller av riksdagsledamoten Allan Widman.

Samtidigt hinner mycket hända till maj, det är väl just nu Liberalernas främsta tröst trots allt.