Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Låt inte långsam regeringsframryckning stjälpa Försvarsmakten

Talmannen Andreas Norlén har inte bråttom. Nu har Stefan Löfven (S) fått två veckor på sig att sondera den politiska terrängen efter att Ulf Kristersson (M) just avverkat detsamma. Troligen kommer Löfven inte att lyckas med någon regeringsframryckning och vi kommer fortfarande att vara i talmansrunda ett eftersom inget förslag gått till kammaren. Något som däremot inte väntar är budgeten. Den ska läggas fram senast 15:e november. Oavsett vad som händer i regeringsfrågan.

Eftersom det troligen inte kommer att finnas någon ny regering då blir det en budget från expeditionsministären Stefan Löfven. Den innehåller av tradition inte några större politiska initiativ, en expeditionsministär är passiv. Teoretiskt, konstaterar Altinget.se, kan även situationen uppstå att det tillträder en regering 15:e november, men att den inte hunnit bli beslutsför nog för att lämna en budget. I sådana fall rullar tidigare budget vidare.

Regeringslångbänken kan orsaka direkt skada på rikets säkerhet eftersom Försvarsmakten behöver tillskott för att klara gjord beställning på förmåga.

I våras begärde Försvarsmakten tre miljarder kronor mer under 2019, för att sedan trappa upp ytterligare 2 miljarder 2020 och ytterligare 5 miljarder. Totalt 18 miljarder kronor mer för att kunna klara det som tidigare beställts, och det är i vår tid egentligen i sig otillräckligt.

Kommer inte pengarna så kraschlandar det svenska försöket att rusta upp. Besparingarna ute på förbanden slår på sina ställen hårt.

Kommer inte pengarna så kraschlandar det svenska försöket att rusta upp. Besparingarna ute på förbanden slår på sina ställen hårt. Ledarsidan kunde redan i april i år berätta om vad som redan då kunde skönjas ute på förbanden. En officer beskrev läget så här:

””Glappet” riskerar att få konsekvenser som det sedan tar år att ta igen. Om man exempelvis ställer all verksamhet på ett stående kompani för att använda deras materiel för att utbilda ett likadant med rekryter så kommer huvuddelen av de anställda soldaterna sluta.”

Här behöver framför allt partierna i försvarsgruppen (M, C, S och MP) nu skyndsamt mötas för att diskutera hur försvaret åtminstone ska kunna få en säkrad verksamhet under 2019 på Försvarsmaktens begärda miniminivå, oavsett vilken regering det blir.

Eftersom både M och S gör anspråk på statsministerposten så är det hög tid att visa ansvarstagande medan det parlamentariska läget ska bearbetas.

För som förre MUST-chefen Stefan Kristiansson påminner om i ett inlägg på SvD:s Säkerhetsrådsblogg, det är en svensk försvarsmakt som allt snabbare halkar efter den ryska försvarsmakten i förmåga.

Och han påminner om att partierna i Försvarsberedningens första delrapport från december 2017 konstaterade att det "säkerhetspolitiska läget präglas av instabilitet och oförutsägbarhet" och att beredningen skrev att "ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas samt att en större konflikt kan inledas med ett angrepp på Sverige".

Det är svårt och dyrt att rusta från en låg nivå. Därför är en handfull miljarder kronor nu en billig investering för att kunna bygga framåt.

Det finns ett par veckor kvar till budgeten ska läggas. Sedan är det för sent för Försvarsmaktens verksamhet 2019. Effekterna att reparera personalflykt och förbandsnedgången kan ta år att återställa. Det är svårt och dyrt att rusta från en låg nivå. Därför är en handfull miljarder kronor nu en billig investering för att kunna bygga framåt. Det ansvarstagandet kan vi begära av de partier som vill styra landet.

Det är lätt att hålla med Stefan Kristianssons iakttagelse: "Ibland kan man få känslan av att framtiden inte är intressant förrän den blir verklighet och då kan det vara för sent."