Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Kraftig ökning av politiska botar i valrörelsen visar FOI-rapport

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Nu finns det siffror på det som flera tidigare sagt sig märka av i valrörelsen. Antalet politiska botar som tycker till på Twitter har ”ökat markant de senaste veckorna” skriver FOI i rapporten ”Botar och det svenska valet”.

Studien har undersökt 600 000 tweets kopplade till svensk politik från över 45 000 konton från 5 mars till 20:e augusti i år. Under augusti fördubblades nästan antalet botar jämfört med i juli. Det är en signifikant ökning i valspurten.

För de som inte vet vad Twitter är så kan det beskrivas som en mikroblogg där man kan skriva upp till 240 tecken. En bot är ett datorprogram som skickar vidare budskap automatiserat, de kan vara alltifrån väldigt enkla och uppenbara till mer sofistikerade som uppträder människolikt.

FOI-studien konstaterar att de inte alltid kan avgöra om det är en bot eller en genuin människa bakom ett konto som har ett ”automatiserat beteende”. Under mätperioden skapade konton med ”automatiserat beteende” cirka 17 procent av innehållet som rör svensk politik.

Botarna används alltså för att påverka debatten. Det kan ske genom att förstärka budskap, men också för att förvirra, sprida falska nyheter och polarisera.

Botarna används alltså för att påverka debatten. Det kan ske genom att förstärka budskap, men också för att förvirra, sprida falska nyheter och polarisera. FOI-studien konstaterar att botarna länkar mer till högerextrema sajter än vad ”genuina” konton gör. Stödet för SD är också 40 procent högre från botarna.

Studiens huvudslutsats om en ”markant ökning” av botar har även andra noterat på andra sociala medieplattformar. 14:e augusti gick TV4:s kommentator Marcus Oscarsson ut på Facebook och varnade med stora bokstäver: ”JUST NU: KRAFTIG ÖKNING AV FEJKKONTON OCH ANONYMA KOMMENTERAR OM BRÄNDERNA I SOCIALA MEDIER”.

Oscarsson driver svensk politiks största Facebookgrupp med 400 000 medlemmar och han kunde snabbt se en förhöjd aktivitet i samband med bilbränderna i Göteborg där flera hundra kommentarer fastnade i sidans automatiska filter:

”Okända konton pekar ut extremvänstern, extremhögern, andra extremister, olika inhemska grupperingar, riksdagspartier, SD, regeringen, MP, andra länder mm mm som skyldiga. En flod av påhitt och trams. Det bästa är som alltid att invänta polismyndighetens korrekta information.”

Studien från FOI värjer sig dock helt för de centrala följdfrågorna kring slutsatsen om den markanta ökning; vem ligger bakom och varför?

Studien från FOI värjer sig dock helt för de centrala följdfrågorna kring slutsatsen om den markanta ökning; vem ligger bakom och varför? Dessa frågor har FOI valt att inte försöka tittat på.

Det är tydligt att botverksamheten som beskrivs i studien gynnar högerpopulistiska och högerextrema grupperingar. Botarna bidrar till samhällspolarisering, vilket också gynnar Ryssland. Det ligger även i linje med vad konstaterad rysk botverksamhet har gjort i USA.

Att ryska botar förekommer på svenska på twitter är inte heller en nyhet, det ingår i den ”lågintensiva” normalbilden. Men att identifiera var ökningen av de enskilda botarna kommer ifrån är inget enkelt jobb. Det kan behövas omfattande digitalt forensiskt arbete, som i USA, för att kunna knyta konton till en avsändare, om det ens lyckas.

Det vi ser nu i studien kan alltså vara skapat av en rad olika aktörer; svenska högerpopulister och högerextremister med tillgång till finansiell och teknisk kapacitet, den internationella altrightrörelsen, Ryssland eller någon helt annat. Det kan också vara resultatet av vad flera av varandra oberoende aktörer gör.

För svensk valrörelse är det olyckligt att de mest centrala frågorna om vem som är botarnas mamma eller pappa riskerar att sväva i ovisshet tills en lång tid efter valet. Det positiva är att kunskapen om fenomenet förhoppningsvis ökar, vilket stärker motståndskraft mot den här typen av påverkan.