Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Konsten att mörda en läkare

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Det som drabbat Fikru Maru är ett utstuderat, långdraget och raffinerat sätt att mörda en läkare utan att någon kommer att ställas till svars för mordet.

Någon med makt i Etiopien tycks ha för avsikt att hudiksvallsläkaren aldrig ska få lämna landet, levande. Om det är något som utvecklats till prestige under åren eller funnits där från första början i denna tragedi får vara osagt. Det vi ser nu är en utdragen tortyr, som bryter ned kropp och själ, som pågått tre och ett halvt år.

För er som inte följt med historien från början: Fikru Maru kom till Sverige 1975 från Etiopien och är svensk medborgare.

Han är en framstående hjärtläkare som är verksam vid sjukhuset i Hudiksvall. För att ge tillbaka till sitt gamla hemland startade han en hjärtklinik i huvudstaden Addis Abeba. Den 12:e maj 2013 greps den då 62-årige Fikru Maru tillsammans med ett 40-tal andra i en räd mot flera platser. Bakgrunden till räden handlade om den tidigare tullministern Melaku Fenta. Från början anklagades Maru för att ha gjort sig skyldig till varusmuggling av medicinsk utrustning till hjärtkliniken. Det ändrades sedan till att han skulle ha känt till att tullministern tagit mutor. Ett brott som ministern ännu inte ens är dömd för.

Läs all rapportering om Fikru Maru på HelaHalsingland.se

Rättegången startade 29:e oktober 2013. Det tog tre utdragna år att få en dom. Uppskjutning på uppskjutning stapplades på varandra i något som bäst kan beskrivas som mental tortyr och juridisk fars.

Svenska Utrikesdepartementet anklagades för passivitet, bland annat med misstanken att Marus fall inte fick störa Etiopiskt stöd till Sveriges kampanj till FN:s säkerhetsråd. När domen kom i oktober i år blev beslutet fängelse 4 år och 8 månader. Under tiden hade Fikru Marus hälsa kraftigt försämrats med livshotande lungskada.

Advokaten, anhöriga och UD hoppades på att domen skulle innebära att Maru snabbt skulle kunna komma tillbaka till Sverige för vård. Arbetsgivaren Region Gävleborg lovade att finansiera hemresan.

Medan advokaten började inleda ansökan om straffrabatt och frigivning kom nästa slag. Kilintofängelset där Maru suttit häktad, och det ökända Kalityfängelset där straffet ska avtjänas kunde inte enas om vem som ska göra pappersarbetet som ska lämnas till domstol.

Dessutom skulle papper överlämnas fysiskt till Fikru Maru, men han ligger på sjukhus.Därefter kom nästa slag. Samma dag som Maru transporterades till sjukhuset utbröt ett uppror på fängelset där nu 38 fångar misstänks ha startat en brand. En av dessa som misstänks är Maru. Som nu väntar nytt åtal, för anstiftan till upplopp, trots att han var på sjukhuset.

Det här är konsten att mörda en läkare. Och Sveriges maktlöshet visar sig från en naken sida, FN:s säkerhetsrådsplats till trots.

”Förödande” och ”makabert ” beskrev Marus advokat det hela. Och på Arvfurstens palats i Stockholm gick UD i taket och kallade upp den etiopiska ambassadören för att markera att konungariket ”ser allvarligt på de nya åtalspunkterna” och att det är ”märkligt” med tanke på att den lungsjuke Fikru Maru inte ens var i fängelset.

Det här är konsten att mörda en läkare. Och Sveriges maktlöshet visar sig från en naken sida, FN:s säkerhetsrådsplats till trots.

Om inte Fikru Maru ska dö behöver Sverige nu skyndsamt klargöra att biståndet dras in om läkaren dör i Addis Abeba. Biståndet uppgick till 274 miljoner kronor 2015.

Att blanda in biståndet är förstås fel sätt rent principiellt, men det är praktiskt och moraliskt omöjligt att försöka hjälpa ett land där man långsamt dödar en svensk medborgare, som också är den som driver landets enda hjärtklinik.