Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Kina, släpp Gui Minhai!

”Sverige behöver inse allvaret i det här fallet och den oärlighet som vissa svenskar visat. Kina accepterar inte att Sverige bortser från våra rapporter och fäller oansvariga kommentarer. Vi uppmanar Sverige att inte göra något som skadar förtroendet och förhållandet mellan länderna.”

Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesminister.

Det är en regim som blivit allt mer totalitär som har visat sitt arroganta ansikte med all önskvärd tydlighet senaste tiden. Uttalandet från Kinas utrikesdepartement kom efter att Kina fört bort den svenske medborgaren Gui Minhai när han var i sällskap med svenska diplomater. Det är bara en av många maktdemonstrationer från Kina i fallet med förläggaren som kidnappades från Thailand.

Gui Minhai har tvingats framträda i kinesisk tv innan myndigheterna uppgav att han släpptes fri i oktober i fjol. Men den friheten innebar inte att han kunde lämna Kina, och det var under en tågresa till Beijing som Minhai greps igen i januari. Det skedde dessutom i närvaro av två svenska diplomater.

Efter gripandet tvingades Minhai ut i kinesisk tv igen, där han tvingades säga att ”jag används som en schackpjäs av den svenska regeringen för att skapa problem för Kinas ledning”.

Problem för Kinas ledning ordnar regimen rätt bra själv, om man säger som så.

Journalisten Jojje Olsson som skrivit boken ”De kidnappade Kinasvenskarna” om Minhai och andra fall har gjort mycket för att fästa uppmärksamhet och kunskap åt det som omgärdats av alldeles för mycket tystnad. Både från Sverige och från journalistiken.

Och just att ställa Minhai i kinesisk tv är ett sätt att skrämma och tysta andra.

Och just att ställa Minhai i kinesisk tv är ett sätt att skrämma och tysta andra. Fall som Minhai blir repressionens varning om priset för motstånd.

Men Kinas utmaning av mänskliga fri och rättigheter, och kränkningar av andra länders medborgare börjar nå en gräns som inte ens stort ekonomiskt utbyte kan tolerera.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini höjde tonläget i veckan när hon backade upp Sverige och kallade det att Kina "bryter mot internationella regler och väcker allvarliga frågor om hur Kina tillämpar rättsstatsprinciperna”.

Mogherini uttalade också EU:s tydliga krav:

"Vi förväntar oss att kinesiska myndigheter tillåter herr Gui att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal och släppa honom så att han kan återförenas med sin dotter och familj”.

Det vi nu ser är en föraning av de konflikter som kommer att prägla de kommande årtiondena. Den mellan Väst med liberala och demokratiska värderingar och allt mer självsäkra och starka auktoritära eller rent av totalitära regimer.

Där Ryssland jobbar just nu med att påverka och förstöra på bred front i västvärlden för att kasta om den geopolitiska situationen, så har den kinesiska påverkan inte riktat sig mot allmänheten utan varit mer fokuserad på politiskt beslutsfattande och ekonomi. Kombinationen har gjort att Kina flyttat fram sina positioner.

Ryssland och Kina ser världen som att den är i ständig konflikt.

På tankesmedjan Frivärlds konferens i Stockholm i veckan konstaterade den brittiske journalisten, författaren och säkerhetspolitiske experten Edward Lucas att "Ryssland och Kina ser världen som att den är i ständig konflikt".

Hur Kina flyttat fram sina positioner menar Edward Lucas syns till exempel på Dalai Lama och Tibetfrågan, där Dalai Lama för 20 år sedan kunde träffa statschefer i Europa. I dag handlar det om kanske några modiga parlamentariker i Baltikum som Dalai Lama kan träffa på en resa. Kombinationen av cyberhot och ekonomiska påtryckningar har haft effekt.

Vi står alltså inför en hårdnande värderingskonflikt samtidigt som våra ekonomier i väst är mycket öppnare än de i öst; och där cynisk maktpåverkan från staten ser helt annorlunda ut än vad vi är vana med eller förstår.

Det är i den här kontexten vi måste lära oss förstå och hantera projekt som det ryska NordStream 2 eller det kinesiska intresset för en hamn i Lysekil.

Och i den här värderingskonflikten mellan en regelbaserad värld, där individens fri- och rättigheter är skyddade, på ena sidan och där vi på andra sidan har skrupellösa regimer som använder individer som spelbrickor som kan utnyttjas och förstöras har vi inget annat val än att ta striden och stå upp.

Sent omsider håller fler politiska ledare på att vakna i väst. Trycket måste öka och brott mot mänskliga rättigheter måste få konsekvenser - som i fallet Gui Minhai.

Det ska göra ont att bete sig som en buse i världspolitiken. Kinesiska regimens hantlangare behöver få personliga sanktioner på sig.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).