Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Hatsajterna vinner kampen om engagemanget

Fria Tider, Nyheter Idag och Samhällsnytt (tidigare Avpixlat) är digitala makthavare och måste granskas som makthavare. Det går inte att avfärda de olika nyanserna av högerpopulistiska och högerextrema nätsajter, eller låtsas som att de inte har någon effekt eller betydelse i vårt digitala landskap.

Det är sajter som bedriver opinion med en skenbar nyhetsdräkt. Nyhetsjournalistikens form används alltså för att driva opinion utan vattentäta skott mellan avdelningarna som det finns mellan den här ledarsidan och nyhetsplats. Den här sammanblandningen är högst medveten och metodisk. Och den fungerar.

Kommande siffror från den digitala tjänsten Idagora som samlar borgerliga ledarsidor har också mätt effekterna av de så kallade "alternativa" nätsajterna tillsammans med socialdemokratiska Aftonbladet. Jämförelsen blir inte smickrande för varken borgerliga ledarsidor eller Aftonbladet. Kampen om det digitala engagemanget vinns av trion Fria Tider, Nyheter I dag och Samhällsnytt.

...hade större spridning i sociala medier de senaste 12 månaderna än Göteborgs-Postens och Aftonbladets ledarsidor

Det senaste året har de 20 mest engagerande texterna i sociala medier valts ut och sedan mätts. Chefredaktören Henrik Sundbom skriver i ett Facebookinlägg att Fria Tider, Samhällsnytt och Nyheter Idag ”hade större spridning i sociala medier de senaste 12 månaderna än Göteborgs-Postens och Aftonbladets ledarsidor”.

Läs mer: Den rörliga bildens trovärdighet är snart död

Göteborgs-Posten är den digitalt mest framgångsrika borgerliga ledarsidan och Aftonbladet är den mest framgångsrika socialdemokratiska ledarsidan. De har också ledarredaktioner med flera tjänster och har råd med återkommande skribenter.

En del av förklaringen är flera år av medvetet digitalt nätverksbyggande från högerextremt håll på framför allt på Facebook. Det här digitala nätverksbygget går från Sverigedemokraterna hela vägen bort till nazisterna. Och spjällen mellan grupperna är öppna och aktörer rör sig mellan dessa och material från olika ställen delas så länge innehållet passar syftet.

Övriga partier och traditionella medier har inte alls samma sociala nätverksbygge i sin digital struktur. Bakom det ligger en blandning av underskattning av betydelsen, bristande fokus och ”fat cat”-syndromet.

Det gör också att frågor kring finansiering, uppdragsgivare, metodik, ryska propagandanarrativ och märkliga samband måste ställas.

Siffrorna som Idagora nu tar fram visar att sajterna inte handlar om några hobbyprojekt med begränsad effekt. Det är skickligt genomförda opinionsprojekt vars effekt inte ska förringas. Det gör också att frågor kring finansiering, uppdragsgivare, metodik, ryska propagandanarrativ och märkliga samband måste ställas.

Alla sajterna har sina egna märkligheter.

Fria Tiders har nära kopplingar med trollfabriken Granskning Sverige och ägs av ett brevlådeföretag i Estland, något som Eskilstuna-Kuriren visat i sin stora granskning.

Nyheter Idag drivs av ett bolag som ägs Medborgerlig Samlings partiledare Ilan Sadé, men varför och hur ser avtalet ut med bolaget som faktiskt äger utgivningsbeviset? En partiledare har inte lyxen att kunna separera sina affärsintressen från sitt politiska liv.

...numera är känd i folkbokföringen under det legala namnet Martin Dahlin från Luxemberg i Dagestan.

Sverigedemokraternas politiska katt med nio liv, Kent Ekeroth, står bakom Samhällsnytt. Dit har han rekryterat sin tidigare rekrytering till riksdagen ”Egor Putilov”, som numera är känd i folkbokföringen under det legala namnet Martin Dahlin från Luxemburg i Dagestan. Tidigare var han Alexander Yarovenko från Jaroslav som bytte namn till Alexander Fridback och som utgav sig i Aftonbladet för att vara debattskribenten Tobias Lagerfeldt som falskt polemiserade med…just Kent Ekeroth.

Läs mer: Historien om Kent Ekeroths historiska anställningar

Vi lär inte ha sett slutet på ”Egor Putilovs” många namn, eller märkliga affärer som att tjäna över fem miljoner kronor på en fastighetsaffär med en rysk affärsman.

När nu genomslaget för dessa sajters opinionsarbete, om än i lånad nyhetsskrud, visar sig utklassa opinionssidorna så måste vi konstatera att vi pratar om digitala makthavare 2018.

Så ser den nya medieverkligheten ut. Det behöver vi andra både inse och lära av.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).