Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Här går gränsen, Sverige!

De spelar på rädslan. Oavsett om det är kriminella grupper, jihadister eller politiska extremister som de marscherande nazisterna.

De spelar på vår rädsla för att steg för steg kunna ta över det offentliga utrymmet oavsett om det är i utanförskapsområden eller på Göteborgs gator. Steg för steg pressas blåljuspersonal, myndigheter och laglydiga medborgare bort när våldets, hatets, och fruktans apostlar kliver fram.

I söndags handlade det om Göteborg där nazisterna kuppade genom att gå den demonstrationsväg som de är nekade till att gå den 30:e september.

Längs marschvägen stannade tåget för ett hatfyllt tal där maktövertagande i Norden utlovades. Andra medborgare och trafiken fick ge vika för den sköldbeväpnade femte kolonnens framryckning.

Polisen ansåg inte att störningen var tillräckligt allvarlig för att gå in och stoppa den olovliga demonstrationen, som nu är under förundersökning.

Läs mer: Mer av Yoda behövs i terrorbekämpningen

Och en polis på plats beskrev för GP:s reporter det egna agerandet med orden ”Vi vill inte gå fram och prata med dem. De blir bara provocerade och vi vill inte orsaka bråk.”

Vad är en allmän störning? ”Lite irritation och biltut" får man räkna med säger Yttrandefrihetsexperten. Nej, inte kan man stoppa någon från att demonstrera ”bara för att de har en speciell åsikt” säger professorn.

Men det är en inte bara en allmän störning. Det är en utstuderad politisk taktik att orsaka största möjliga rädsla i samhället. Det från en organisation som har medlemmar, just i Göteborgstrakten, som begått flera attentat efter att de utbildats paramilitärt i Ryssland. Det är otänkbart att NMR-folket kunnat få utbildningen utan de ryska säkerhetstjänsternas välsignelse.

Det är också hot. Att skandera namn på polischefer och därefter ”folkförrädare” är inget annat än olaga hot. Särskilt i kontexten att NMR varit tydlig med vilken behandling som ”folkförrädare” har att vänta.

Dessutom slog Högsta Domstolen fast 1996 i en prejudicerande dom att det går att döma någon för hets mot folkgrupp genom bärande av symboler med anknytning till nazismen. Kopplingen behöver vara ”otvetydig”. Vilket det i det här fallet får anses vara. NMR:s Tyrsruna är hämtad från 32:a SS grenadjärdivisionen "30:e januari". Namnet är efter årsdagen för Hitlers makttillträde.

Och i den kommande, tillståndsgivna demonstrationen 30:e september, varnas dessutom NMR av polisen för att använda just Tyrsrunan, sköldar, fanor och taktfast marscherande eftersom det kan falla under hets mot folkgrupp…

Toleransen har en gräns. Och om vi inte ser upp med toleransens paradox kommer vi att avskaffa toleransen under framryckning av jihadister, kriminella grupper och nazister. Som Karl Popper uttryckte det i ”Det öppna samhället och dess fiender” från 1945, med Nazityskland i färskt och blodigt minne:

”Om vi på ett obegränsat sätt tolererar intoleranta människor, om vi inte är beredda att försvara ett tolerant samhälle mot de intolerantas angrepp, då kommer de toleranta att gå under, och toleransen med dem.”

Vi är inne i det långa valåret och olika extrema grupper och främmande makt kommer att fortsätta att utnyttja vårt öppna samhälle, vår aningslöshet, debattens vilja att relativisera för att ge sig på varandra i små frågor istället för att tillsammans tackla de stora.

Läs mer: Kampen om Nordens frihet, hur Nazisterna använder en antinazistisk symbol

Händelsen i Göteborg är en ringning två minuter över tolv för samhället att vakna till.

Kanske det mest oroväckande är dock insikten att polisen i Göteborg hade svårt att agera på något annat sätt utan att öka riskerna oacceptabelt mycket för personalen på plats. Beredskapen att hantera ett par uppdykande plutoner paramilitära nazister en vanlig söndag utan förvarning finns inte - inte ens i Sveriges näst största stad.

Den yttersta tunna blåa linjen är alldeles för tunn. De vet de som spelar på vår rädsla. Och det gör vår samtid till riktigt farlig.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.