Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Här är din nota för försvar, säkerhet och utrikespolitik Löfven!

Liberalerna och Centerpartiet våndas just nu vilken väg ska man gå. Stå kvar och få en tredje talmansrunda eller släppa fram Socialdemokraterna.

Det sistnämnda innebär troligen, i fall parterna kommer överens, att Centerpartiet trycker gul knapp men samverkar om budget, medan för Liberalernas del kan det även innebära att sitta i regeringen. Men partiet är rejält splittrat, och starka krafter vill hålla L utanför regeringen.

Samtidigt betalar partierna ett högt politiskt pris för en uppgörelse. Ambitionen att ge Sverige ett nytt ledarskap överges och Alliansen kommer att dödförklaras ännu gång (hur många gånger det har skett har ledarsidan tappat räkningen på).

I klartext, Socialdemokraterna behöver ge ett bud som ger minst lika, om inte mer, än vad C och L skulle ha fått igenom med en M+KD-regering. Det är ingen billig nota som bör landa på Löfvens bord.

En uppgörelse med C och L inom området utrikes-, säkerhets-, försvars- och EU-politik skulle kunna se ut så här:

Försvaret: Liberalerna får igenom sina höjda anslag till Försvarsmakten med ytterligare 24 miljarder till och med 2021. Det är 6 miljarder mer än det som Moderaterna budat. Men mycket mer medel behöver skjutas till för svensk försvarsförmåga. Ett sätt är att regeringen finansierar Patriotköpet av luftvärn och kostnadsfördyringen för ubåtarna utöver Försvarsmaktens ram med tilläggsanslag. Det är så Finland löser sina köp av flyg och fartyg, i och med det kommer Finland upp i 2 procent av BNP. Sverige ligger på halva den summan. Regeringen ansluter sig också till L och C:s mål om att absolut senast 2028 lägga 2 procent av BNP på försvaret.

Det säkerhetspolitiska läget, nu senast med stängningen av Kertjsundet är motiv nog för att Socialdemokraternas vänsterfalang och Finansdepartementet kan köras över

Det säkerhetspolitiska läget, nu senast med stängningen av Kertjsundet är motiv nog för att Socialdemokraternas vänsterfalang och Finansdepartementet kan köras över och acceptera försvarssatsningen med ord som att ”ta ansvar”.

Peter Hultqvist (S) kvarstår som försvarsminister, men får en minister till på försvarsdepartementet med inriktning på den civila delen av totalförsvaret och för att stärka samhällets motståndskraft. Av den anledningen ställer regeringen sig bakom åtgärder som återaktivering av beredskapspolisen. Ett riktigt nationellt säkerhetsråd för att hantera komplexa säkerhetsutmaningar inrättas direkt under statsministern.

Utrikes- och säkerhetspolitik: Om Liberalerna går in i regeringen tar partiet utrikesministerposten. Oavsett vilket skrotar regeringen planerna på att skriva under kärnvapenförbudsavtalet eftersom ingen av Sveriges närmaste allierade i världen skriver på ett slarvigt formulerat avtal som underminerar det befintliga icke-spridningsavtalet.

Att få Socialdemokraterna att acceptera Natomedlemskap görs inte över en natt, men Socialdemokraterna får förflytta sig en bit när regeringsprogrammet får en Nato-option likt Finland.

Det innebär att regeringen säger att medlemskap inte är uteslutet under mandatperioden, Socialdemokraterna övertygas om att det är rimligt att Sverige har samma säkerhetspolitiska optioner och instrument som sin närmaste allierade Finland. Den här optionen har ingen koppling till folkomröstning, eftersom säkerhetspolitik inte är något man ska folkomrösta om. För övrigt fortsätter fördjupat försvarssamarbete med såväl Nato och EU som med Finland, USA, Storbritannien och andra länder.

Den nya regeringens utrikespolitik återtar också fokus på Sveriges närområde och förflyttar sig från dagens låsta läge i Mellanösternpolitiken.

Europapolitiken: EU-frågor flyttas upp i prioriteringen för regeringen och med särskilt med tonvikt på försvar av EU:s grundläggande värderingar i populismens tidevarv. Detta lär underlättas av att Sverige lämnar FN:s säkerhetsråd snart, vilket gör att FN-enögdheten lär släppa även i Arvfurstens palats.

Eftersom Centerpartiet inte är i regeringen så får ändå partiet en viktig post när Sveriges nästa kommissionär ska utses efter parlamentsvalet 2019.

Frågan är om Socialdemokraterna är beredda att betala regerandets pris. Det här är bara en uppskattad nota från höften inom ett område. Sedan kan arbetsmarknad, bostadspolitiken, landsbygd, klimatet och skola läggas på listan.

Motsvarar inte Socialdemokraternas bud vad som krävs för att släppa fram en S-regering ska C och L säga tack, men nej tack och säga att vi ses igen i talmansrunda tre.