Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Fram med pengarna till försvaret eller öka risken

Det kan inte vara mer glasklart. Gjord beställning saknar pengar. Det säkerhetspolitiska läget har försämrats och sätter nivån för vad Sverige behöver. Ingen förbättring är heller i sikte. Den blygsamt beslutade försvarsförmågan kommer att sjunka redan fram till 2020, en takt som bara ökar på 20-talet. Det är en risk för Sverige.

Budskapet från ÖB Micael Bydén och generaldirektören Peter Sandwall var varken nytt eller oväntat när budgetunderlaget lämnades över. Men nu är bollen i knäet på regeringen med S & MP samt Moderaterna och Centerpartiet, partierna som utgör försvarsöverenskommelsen.

Försvarsmakten äskar i runda tal tre miljarder 2019, två miljarder 2020 och ytterligare fem miljarder 2021.

Det är en lågt ställd ambition, en smärtgräns. Ändå utgår inte ÖB från att pengarna kommer.

Smärtgränsen ska särskilt ses i ljuset av den pågående försvarsberedningens arbete som kommer att resultera i betydligt högre ambitioner. Två utredningar som har längre perspektiv än 2021 kom i förra veckan och indikerade behoven, dels materielutredning och Försvarsmaktens perspektivutredning fram till 2035.

Vi pratar nivåer som är mer än fördubbling av dagens nivåer, vilket skulle om sjutton år föra oss tillbaka till typ år 2000 då vi inte såg några närliggande hotbilder.

Tidiga och snabba beslut betonades också i utredningarna. Det handlar om att ge Försvarsmakten långsiktighet och planeringsförutsättningar. I praktiken här och nu, till sommaren senast.

Läs mer: ÖB saknar de långsiktiga besluten

Hösten riskerar att innebära politisk turbulens med en svår regeringsbildning i en utdragen process. En överenskommelse är av yttersta vikt innan valet eftersom den då visar att den grundläggande nivån för nationell säkerhet är ett gemensamt ansvarstagande oavsett regering. Och pengarna finns hos finansministern. Statsbudgeten är på väg ned kraftigt under mandatperioden.

Varför räcker då inte Försvarsmaktens pengar i dag? Ska man förklara det enkelt så är det dyrt att vara fattig.

Underhållskostnaderna går upp när inte materiel förnyas. Ökad övningsverksamhet ökar underhållet. Regeringen har lagt till en rad ofinansierade beställningar; som att behålla skolflygplanet SK 60, pensionsutgifter för totalförsvarspliktiga och Archerpjäser till artilleriet.

Försvarsmakten förlorar också i köpkraft. Det är gapet mellan statens uppräkningar och kostnaderna i de industriella avtalen som ökar. Den beräknade effekten under hela försvarsperioden fram till 2020 är nu uppe på sex miljarder, en ökning i bedömningen jämfört med i fjol på en miljard. Det är pengar som inte kompenserats för.

På presskonferensen konstaterade ÖB att den "samlade omfattningen drabbar krigsdugligheten".

För att hantera kostnadsökningarna har Försvarsmakten tvingats bromsa i alla vapengrenar. Fokus har varit att inte krigsförbandsförmågan ska påverkas fram till 2020, men det håller inte längre. På presskonferensen konstaterade ÖB att den "samlade omfattningen drabbar krigsdugligheten".

Läs mer: Därför ska Sverige använda beredskapskrediten

Armén har tvingats avstå specialfordon, ammunitionsköp och sänka övningsambitionen. Marinen har inte fått göra livstidsförlängningar av fartyg. Flygvapnet har också fått avstå vidmakthållande av system. Och effekterna efter 2020 kommer snabbare och hårdare än tidigare bedömningar.

Försvarsmakten är vid vägs ände.

Det är nu trovärdigheten avgörs, besluten går inte att skjuta på längre. I stället för en debatt om framtiden med flottilj-, fartygs- och brigadbingo behöver först bingobrickan levereras.

Och återigen, det är en Försvarsmakt med alldeles för låg ambition i förhållande till säkerhetsläget. Det politiskt kloka vore att utlösa beredskapskrediten på 40 miljarder kronor och jobba med den fram till 2021. Beställningar för framtiden behöver göras redan nu.

Omvärlden väntar inte.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Tillägg: Även MSB begär ökad budget för att klara av totalförsvarsplaneringen. Den siffran är bara en startkostnad. Årligen beräknas det behövas lägga ca 4 miljarder kronor för den civila delen av totalförsvaret.