Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Försvarsmakten spår framtida reell risk för konflikt i vårt närområde

Artikel 1 av 3
Aurora 17
Visa alla artiklar

Den svenska försvarsmaktsövningen Aurora drar igång på måndag.
19 500 svenska militärer deltar tillsammans med 40-tal myndigheter och ca 2000 militärer från sju andra länder. Bland annat får Finland och USA tillsammans med svenska förband utgöra motståndare som står för angreppet i övningsscenariot.

Samtidigt spår Försvarsmakten i sin delredovisning av Perspektivstudien mot 2035 som överlämnades till regeringen i förra veckan att i framtiden måste vi räkna med ”reell risk” för konflikt. Det är ökad säkerhetspolitisk oro och spänningar som gör framtiden svårtolkad: ”Väpnad konflikt som konsekvens av över- respektive underskattning, feltolkning, misstag och missförstånd utgör en reell risk. Detta gäller även i vårt närområde.”

För att minska riskerna behöver svensk förmåga öka konstaterar Försvarsmakten, och det är i det stegvisa arbetet som Aurora kommer in i bilden.

Aurora är den största svenska övningen på över 20 år. Senaste gången det begav sig 1993 övades 3% av krigsorganisationen, nu handlar det ca 40%. Det svenska försvaret har genomgått en historisk och unik nedrustning under den eviga fredens paradigm. Den svenska politikens hårda kursändring följdes av alldeles för långsamma och svaga korrigeringar när säkerhetsläget började försämrades.

Men en milstolpe av det som gjorts är just försvarsmaktsövningen Aurora. Det är ett viktigt steg mot att försöka få det svenska försvaret att fungera ihop mot en kvalificerad motståndare. Men slutmålet finns ännu inte.

Det behövs pengar, mycket mer pengar och det behövs redan nästa år

En sak är dock säker; det behövs pengar, mycket mer pengar och det behövs redan nästa år - försvarsuppgörelser till trots. Kommer inte pengarna så blir resultatet att den förmåga som nu byggs upp kommer att börja säcka ihop på andra sidan 2020 konstaterar delredovisningen.

”Det krävs en ökad ekonomi utöver nuvarande antagna ekonomiska nivåer för att kunna vidmakthålla förband och omsätta förmågor efter 2020”. I klartext handlar det om bland annat behov om beslut och pengar till materielprojekt som tar tid att få på plats. Sker inte det kommer ”risktagningar mot oönskade händelseutvecklingar att fortsatt att öka”.

Men det är inte bara pengarna som är problemet. Sverige saknar också förvarspolitisk doktrin som samspelar med vår säkerhetspolitik.

Läs mer: Landskamp i luftvärn - 5 saker att ha koll på under Aurora

Vilket försvar vi bygger, hur det ska fungera och vilka vägval vi gör kommer att påverka. För även om vi jämför dagens knappa 1,1% (efter tillskotten) med 2% av BNP till försvarsbudgeten (som nu Allianspartierna är överens om som mål) så kan vi inte göra allt. Knappast 3 eller 4% räcker för allt.

Läs mer: Nu måste Alliansen lägga in 2% av BNP i valmanifestet

Är Sverige en isolerad stat som ägnar sig åt igelkottsförsvar och inte räknar med hjälp? Är Sverige en Östersjönation som både tänker ge och ta emot hjälp från vänner? Är Sverige en passivare stat som räknar med hjälp ändå? Är Sverige en stor aktör i internationella insatser eller inte? Och är vi med i Nato och kan försvarsplanera ihop med Finland, Norge och andra grannländer fullt ut?

Undvika att förlora ensam för att sedan få hjälp…

Dessa frågor med säkerhetspolitisk bäring måste få ett svar och ett försvarsinnehåll.

Försvarsmakten tar inte upp dessa vägval, men kokar ned framtiden till två optioner. I den första ligger Försvarsmaktens tyngdpunkt på att möta ett eventuellt angrepp inom eller nära det egna territoriet. Optionen grundar sig i en ”återhållsam respons” som syftar till att ”säkerställa uthållighet”. En lekman kan översätta det med att undvika att förlora ensam för att sedan få hjälp…

Läs mer: Varning för höststorm när Zapad blir rekordstor

Den andra optionen ligger fokus på att en eventuell angripare ska kunna mötas i alla led ”av dennes anfallsrörelse” med ”kraftfull respons” och ”stor flexibilitet”. Det betyder vapensystem som kan möta angriparen redan i dennes grupperingsområden.

Aurora är bara den första av många övningar kommande år för att få det försvar som behövs 2035.

Oavsett vilken väg vi väljer.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#27 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar