Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Dragkampen om framtida försvarssatsningar har inletts, samtidigt som förbanden ska spara här och nu

Svensk försvarspolitik står i det märkligaste av lägen. Samtidigt som ÖB varnar för stora negativa konsekvenser om miljardtillskott inte levereras redan till nästa år och officerare ute på förbanden vittnar om nästa år ser ”fasansfullt ut ” gör flera orter sig redo för dragkampen om nya militära etableringar.

Satsningar som kommer att behövas när Sverige kommer igång med att rusta efter framtida beslut. Det är med den bakgrunden som flera av försvarsberedningens ledamöter reser runt i landet för att få sina egna lägesbilder och se regionala möjligheter. Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström har tidigare gästat Sollefteå och besökte nu i torsdags Östersund, med partikamraten från jämtlandsbänken Per Åsling, för att titta närmare på hur en återetablering på Frösön kan se ut.

Att försvarsberedningen väntas föreslå nyetableringar i Mellersta Norrland kunde ledarsidan berätta redan i december (15/12: Det är inte alarmism att säga som det är). Området är militärstrategiskt viktigt, med närheten till Trondheimregionen. Samtidigt är det en vit fläck på kartan idag mellan Boden och Enköping.

De lokala centerpartisterna styrde besöket målmedvetet till Frösön och flyget, väl medvetna om att Sollefteå har försprånget just nu för en eventuell arméetablering.

– Vi har haft en bra dag där vi tittat på de hangarer och annan infrastruktur som finns kvar från den gamla flygflottiljen F4, berättar Per Åsling (C) för ledarsidan.

– Ett sådant här besök är viktigt för att tidigt kunna komma med i diskussionerna för investeringar. Här på plats får jag se vad som finns att bygga vidare från, säger Daniel Bäckström (C), som kommer att ta med sig intrycken till försvarsberedningen.

– Helt klart finns det här saker att arbeta vidare med.

Däremot finns det hangarer som är i gott skick och oanvända, vilket skulle kunna göra Östersund till en flygbas

Det finns i nuläget inga planer på att en hel flottilj skulle återuppstå. Där är inte den militära planeringen i volym, och den lokala exploateringen av området sätter också stopp. Frösö Park är tänkt att bli Östersunds nästa stadsdel. Buller och andra miljöfaktorer skulle kollidera med en hel flygflottilj. Däremot finns det hangarer som är i gott skick och oanvända, vilket skulle kunna göra Östersund till en flygbas för Försvarsmakten att använda vid ett återtagande.

Läs mer: ÖB saknar långsiktigheten i besluten

Även begränsad övnings- och utbildningsverksamhet skulle kunna ske i anslutning till flygplatsen. Dessutom kan Östersund spela en roll i ett fördjupat Natosamarbete då den närmaste brigadresursen som finns är materiel till en amerikansk marinkårsbrigad i Trondheim.

Samtidigt vill Luftfartsverket att den civila flygledningen läggs ned i Östersund, vilket kolliderar med militära ambitioner om en återuppbyggnad.

– Vi ser ju vart vi är på väg. Det är nödvändigt att nu planera långsiktigt och skapa redundans istället för att ta bort densamma. Därför är beslutet att Luftfartsverkets flygledning ska lämna Östersund allvarligt. När jag lyfte frågan med generaldirektören i mars var det uppenbart att totalförsvaret inte var en faktor för Luftfartsverket, säger Daniel Bäckström som också påpekar att regeringen sedan dess gett Luftfartsverket ett utredningsuppdrag om konsekvenser och där ska även totalförsvaret vägas in. Den utredningen ska vara klar i slutet av året.

– För Östersunds del är det viktigt av många skäl att flygledningen blir kvar på Frösön. Vi har ju sett hur sårbart det är när flygledningen på Arlanda fick stoppa för en avgrävd kabel, säger Per Åsling.

Samtidigt som Bäckström och Åsling besöker Frösön för att diskutera en framtid där militär verksamhet i Jämtland återuppstår efter 00-talets nedläggningshysteri brottas Försvarsmakten med underskott som politiken inte löst.

Detta gör att svenskt försvar just nu befinner sig i det märkligaste av lägen

ÖB behöver sammanlagt ytterligare 10 miljarder kronor fram till 2021 för att leverera genomförandet av det förra försvarsbeslutet, ett beslut med låga ambitioner - särskilt i ljuset av hotbild och säkerhetsläge. Den nuvarande försvarsberedningen har också konstaterat att ett Sverige i krig inte kan uteslutas. Att beredningen i bred enighet kommer att föreslå ökade förmågor för alla vapenslag är ingen djärv gissning.

Läs mer: Tunga besparingar för förbanden ser "fasansfulla ut".

Detta gör att svenskt försvar just nu befinner sig i sdet märkligaste av lägen; både för Försvarsmaktens anställda och utomstående betraktare. Något Daniel Bäckström är väl medveten om:

– Som försvarsberedning behöver vi ta ut riktning och kratta manegen genom att inventera vilka investeringar som har gjorts och kunna växla upp. Som en del av försvarsgruppen bakom uppgörelsen (där M & C ingår tillsammans med regeringens S & MP) så har vi ett jätteansvar att följa upp arbetet. Och vilken regering det blir i höst kommer naturligtvis ha betydelse för framtida finansiering.

Men Försvarsmakten behöver tidiga besked eftersom det är lång planeringshorisont på besparingarna, samtidigt vet vi att regeringsbildningen kan ta lång tid och budgeten tas först 15 november. Är det inte önskvärt med en uppgörelse redan i sommar åtminstone för nästa år?

– Ju förr Försvarsmakten får besked, desto bättre är det ju så klart. Vi kommer att ha möten i försvarsgruppen om nuläget, men det är för tidigt att säga något än om vi kan komma överens om något före valet.

Försvarsberedningen ska lägga fram sin rapport i april nästa år. Året därpå ska försvarsbeslutet för perioden 2021-2025 tas. Att det blir militära etableringar under 2020-talet i mellersta Norrland är ingen högoddsare, men när det sker och Östersund kommer att finnas med i ekvationen återstår att se.

Den dragkampen har just inletts.