Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Det är inte alarmism att säga som det är

”Man måste säga som det är”.
Repliken på frågeställningen om det inte kan uppfattas som alarmism att berätta hur illa det verkligen är kom under diskussion efter presentationen av vitboken ”Ett nytt totalförsvar”.

Lyssna på ett samtal om vitboken med projektledaren Frank Rosenius, vice amiral, och Karlis Neretnieks, generalmajor i Podd 72! Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Det säger egentligen det mesta om läget för svenskt totalförsvar och vilken lång väg vi har att gå.

Och läget är inte obekant för den som följer svensk försvars- och säkerhetspolitik. Efter en vecka tar maten i Sverige slut. It-attacker riskerar att lamslå kommunikationer och betalsystem. Elnätet kan slås ut med en kombination av sabotage och IT-attacker. Utan elen stannar samhället helt.

Läs mer: När en riksdagsledamot inte klarar sig ens i 72 timmar

Sårade soldater och civila som kunde ha räddats kommer att dö på grund av bristerna.

Krigssjukvården existerar inte längre. Masskadeutfall kan inte hanteras och sårade soldater och civila som kunde ha räddats kommer att dö på grund av bristerna. Räddningskapacitet att röja och hitta överlevnaden i stora rasmassor efter bombanfall finns inte. De militära förbanden lider av svår anorexia och kan inte täcka alla behov ens vid ett begränsat mindre anfall.

Vi saknar beredskapsförråd såväl som ledningskapacitet att sköta det civila försvaret. Förmågan att tänka och planera för det otänkbara lämnade vi bakom oss i den eviga fredens paradigm.

Samtidigt har hotbilden ökat mot olika delar av Sverige. Det handlar inte om en hel ockupation av landet utan risken att Ryssland försöker använda delar svenskt territorium i en konflikt med väst.

Vitboken är en sammanfattning på närmare 40 sidor som Kungliga Krigsvetenskapsakademien (KKrVA) presenterade under torsdagen. Och som rapportskrivarna konstaterar, det finns stora behov.

På den civila sidan efterlyses en ”Civil överbefälhavare” och att en myndighet får befogenheter att leda andra myndigheter. Dessutom vill man se ett cyberkommando som kan möta cyberhot mot den civila sektorn. Krigssjukvården måste stärkas, regionala räddningsstyrkor behöver införas och det psykologiska försvaret återuppbyggas. Beredskapspolisen och totalförsvarsplikten behöver göra comeback.

Sverige borde också sikta på tre månaders försörjningsberedskap. Det innebär att vi ska klara försörjningen i tre månader innan vi kan få igång transportkedjorna igen.

Och det här är inte gratis. Under Kalla Kriget var notan för den civila delen, i dagens penningvärde, ca 4,5 miljarder kronor. Därtill kommer investeringskostnader för att bygga upp det som inte finns, inköp av förråd från grunden, investeringar i sjukvården för att klara krigssituationer, investeringar i säkra kommunikationer, ja listan kan göras hur lång som helst.

Militärt menar KKrVA att Sverige realistiskt kan få hjälp mot en angripare först efter längre tid än vad försvaret klarar idag. Därför bör uthållighetsmålet sättas till en månad för att hjälp ska hinna fram.

För att klara det efterlyser rapporten en dubblering av förbanden. Lägg därtill en snabbinsatsstyrka som är en stridsgrupp som kan sättas in var som helst utan mobiliseringstid. Ett snabbare mobiliseringssystem står på listan, liksom mer luftvärn och obemannade flygfarkoster.

Läs mer: Sluta dutta med försvaret, ge ÖB en check på 40 miljarder kronor

I samband med presentationen var även undertecknad ombedd att reflektera på rapporten och jag gjorde några medskick för fortsatt debatt:

• Missa inte närområdets geografi och utmaningar. Åland är högre risk för ”gröna gubbar” än Gotland på grund av sin mer komplicerade internationella status med demilitarisering. Men baserat ryskt luftvärn och robotsystem är ett direkt hot mot Sveriges hjärta. Marschvägen för den amerikanska marinkårsbrigaden i Trondheim gör även Mellannorrland och Södra Norrlandskusten strategiskt intressant och utsatt.

• Volymen dubblerat militärt försvar är för snålt tilltagen om vi ska klara kombinationen snabbhet och uthållighet. Vi har idag ca 50 000 man, dubblering ger 100 000. Finland utökar nu sitt försvar till 280 000 man. Vi har ett mer komplicerat strategiskt läge, större yta och mer befolkning än Finland.

• Ledning i hybridkrig kolliderar med Oxenstiernas förvaltningsmodell med självständiga myndigheter. Det här behöver lösas.

KKrVA:s vitbok är så pass lättläst att det borde vara en obligatorisk introduktion till försvars- och säkerhetspolitiken till alla som kandiderar till riksdagen i höstens val.

Vitboken startar också rapportsäsongen där Försvarsberedningen kommer med sin första rapport, om just totalförsvar, i nästa vecka. Runt hörnet väntar också försvarsmaktens perspektivstudie liksom utredning om materielbehov.

Läs mer: Försvarsmakten spår reell risk för konflikt i vårt närområde

Intresset för vitboken avspeglade sig inte minst i att försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S) var på plats tillsammans med Åsa Lindestam (S), Mikael Oscarsson (KD) och huvudsekreteraren. Försvarsmaktens perspektivutredning var också representerad.

Och ska man tolka mellan raderna, eller ibland på raderna, så kommer mycket från vitboken att kännas igen i det som kommer framöver.

Beträffande den vita fläcken i Mellannorrland utan förband, så lär den inte vara vit så länge till. Av kommentarerna på mina synpunkter så är det ingen djärv gissning att det kommer ett framtida förband till regionen. Och tittar vi på förutsättningarna så är det enklast och billigast att återta ett regemente i Sollefteå. Det skulle då alltså bli den andra orten efter Visby som får ett återuppståndet regemente.

Läs mer: Saudisk maktkamp och Maduros kollaps påverkar svenskt totalförsvar

Frågan är om politiken orkar, vill och vågar lösa problemet.

Att fixa behoven kommer att ta både lång tid, minst tio år, och kosta mycket pengar. Prislappen hamnar på minst 2% av BNP till försvaret för att nå den nivå vi borde ha för att hantera det otänkbara. Frågan är om politiken orkar, vill och vågar lösa problemet.

En grundförutsättning för att det ska ha en chans att hända är att ”man måste säga som det är”. Och läget är faktiskt rätt illa i dag.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt till 18/12 tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#31 En vitbok för ett nytt totalförsvar

#30 Finland 100 år: Okänd soldat och samtal med Ylva Grüne på Hotell Kämp

#29 The fight for justice with Bill Browder

#28 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#27 Hesa Fredrik som skrek vid fel tillfälle

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar