Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Den tunna blåa linjen i Hälsingland behöver fyllas på

Det är en tunn blå linje. Alldeles för tunn. Så tunn att Hälsingerådet nu uttrycker sin oro. I ett brev till regionpolischefen Carin Götblad pekar man på den tunna blåa linjen.

"Vi ser dock med stor oro på den nuvarande situationen, främst vad gäller den alltför låga bemanningen i förhållande till de geografiska förutsättningarna".

Hälsingerådet, som är samarbetsorganisation för strategiska frågor för kommunerna i Hälsingland, lyfter frågan bland annat för att det handlar om tillit och förtroende. En mer synlig polis i samhällena bidrar till det, men för att nå det behövs mer resurser tillföras och det är här som Hälsingerådets vädjan kommer in. Med mer resurser kan förebyggande arbete uppgraderas och prioriteras.

”I avsaknad av polisiär närvaro har flera av kommunerna sett sig nödgade att anställa ordningsvakter.”

Läs mer: Hovrätten tycker polisen Carolina ska tåla knytnävsslag i ansiktet

Hälsingekommunernas åtgärder med egna ordningsvakter är inte på något sätt en unik lösning. Sverige är nu på väg att få en kommunal polis bakvägen.

Det finns heller ingen enkel väg ur krisen. Förutom pengar till att anställa behöver incitamentsstrukturen tänkas över så att det kan framstå som attraktivt att kvarstå som polis, och inte byta till en annan statlig myndighet med högre lön och bättre villkor. Även arbetsmiljön måste ses över, så att arbetsuppgifterna känns meningsfulla.

Lägg därtill en beredskapspolis som kan underlätta vid arbetstoppar; som toppmöten, fotbollsderbyn eller vid större samhällskriser.

Den tunna blåa linjen måste fyllas på.