Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Centerns 2-procentmål slutet på lång försvarsresa från alliansfrihet

Centerpartiet har steg för steg gått från en anonym försvarspolitik till att flytta fram positionerna. Inför Centerstämman i Malmö i slutet av september vill nu partiledningen förankra två mål som kommer att sätta press på nuvarande försvarsberedningsarbetet.

Annons

Det första är målet är att Sverige ska ha som lägst nordiskt genomsnitt, det andra är att man ska klara Natomålet på 2% BNP på sikt. Beskedet om en kraftfull återställare gav partiledaren Annie Lööf på en presskonferens under måndagen där Centerstämmans fyra områden presenterades.

Läs mer: C tar viktigt steg på lång resa för att hålla gränsen

Försvarsbeskedet ligger under "En ansvarsfull internationell Agenda". I år är anslaget ca 46 miljarder kronor och ligger neråt 1% av BNP. Försvarsuppgörelsen i somras mellan C, M och regeringen lägger till 2,7 miljarder kronor per år fram till 2020 utöver tidigare beslutade ökningar.

Men det är långt från var det nordiska genomsnittet ligger. Finland närmar sig idag 1,4%, Danmark har 1,2%, Norge 1,6%. Lägger vi till beslutade eller aviserade höjningar så lär snittet nästa försvarsperiod vara 1,5% eller ännu högre.

Det innebär en kraftfull ökning av svensk försvarsbudget på över tjugo miljarder per år bara inom några år.

Det innebär en kraftfull ökning av svensk försvarsbudget på över tjugo miljarder per år bara inom några år. Mer pengar behövs redan 2018 för att kunna klara den ilmarschen, samtidigt som det inte är så lätt att bara ösa pengar över försvarsmakten; ÖB måste ha en chans att planera verksamheten också.

Läs mer: Svensk försvarspolitik tar små-små steg åt gången

I programmet som Centerpartiet lagt fram för stämman så kopplas Natomedlemskapet till försvarsekonomin. ”Vi ska värna den transatlantiska länken och blir vi medlemmar i Nato ska vi givetvis långsiktigt uppfylla de gemensamma målsättningar som medlemskapet kräver.”

Frågan är nu inte om utan hur Alliansen kommer att skriva in 2%-målet i valmanifestet.

Moderaterna har specificerat det till ca 2028, Nato har målsättningen redan 2024. För ett land som står utanför Nato är 2% egentligen en bottennivå som borde nås så snabbt som möjligt.

Det gör även att pågående försvarsberedning (som planerar perioden 2021-2025) får en ekonomisk nivå att ta höjd på. För det som fortfarande saknas i svensk försvarspolitik är att få ihop en försvarsförmåga med en försvarsdoktrin tillsammans med säkerhetspolitiken.

Centerpartiets program kan ses som ett försök att återta det som glömts sedan Kalla Kriget, helheten. Här betonas starkt olika typer av samarbeten i Norden, Baltikum, Finland, EU och Nato. Civilt beredskapsperspektiv läggs fram som central. Här kan ett utvecklat samarbete i Norden göra mer för läkemedelsberedskap, livsmedelsförsörjning, energi, cyberförsvar och möte påverkanskampanjer.

Även i EU-samarbetet betonas den civila komponenten, liksom att hålla kvar Storbritannien i säkerhetssamarbetena trots att man är på väg att lämna Unionen.

Och ska Centerpartiets försvars- och säkerhetspolitiska idé sammanfattas finns ett stycke som fångar essensen. ”Att bygga upp en nationell kapacitet för att enskilt stå upp mot alla tänkbara angrepp är inte möjligt ens på sikt. Men genom högre försvarsanslag och Natomedlemskap tar Centerpartiet ansvar för att förbättra Sveriges försvarsförmåga och att stå upp mot hot i vårt närområde.”

Läs mer: Centerpartiet - Hoberna som lämnat fylke

Alliansfri isolationism har bytts mot att säkerhet bygger man tillsammans med likasinnade.

Samtidigt konstaterar man krasst att Alliansen med Finland är för liten och kan aldrig ersätta ett bredare samarbete. Framför allt bottnar Centerpartiets politik i ett djupt ideologiskt ställningstagande för demokrati och suveränitet som är av ödesmättad betydelse för småstater i en tid när stormakter rör på sig.

"Vår syn är att solidaritet innebär förpliktelse och att vi bör agera när andra hotar våra närmaste grannar. Sverige ska stå upp för demokrati och frihet.”

Centerpartiet har kommit långt i att bygga en helhet i en allt kallare värld. Alliansfri isolationism har bytts mot att säkerhet bygger man tillsammans med likasinnade.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#27 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar