Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Bygg upp beredskapspolisen via värnplikten

Polisen behöver förstärkas för att orka med påfrestningar. Beslutet att lägga ned beredskapspolisen var alldeles förhastat och präglat av prestige och kortsiktighet.

Idag finns inga reserver att ta fram, samtidigt som bemanningen är tunnare än vad de flesta medborgare anser är acceptabelt.

Tänk dig en polisbil på en yta som Danmark. Osannolikt? Nej, det räcker för upprätthålla rättssäkerheten tycker kammarrätten. Ett orimligt beslut som visar hur tunn den blåa linjen verkligen är.

Det var polisens huvudskyddsombud som drog arbetsgivaren inför rätta för hur bemanningen ser ut i polisområdet Södra Lappland under vardagsnätter. Kravet var minst två polispatruller eftersom bristen på förstärkningsmöjligheter innebär en oacceptabel risk menade huvudskyddsombudet.

Tänk dig att brandkåren dras in för att det brinner för få gånger

För SVT Västerbotten jämför huvudskyddsombudet det med räddningstjänsten, och att ingen skulle kunna tänka sig tanken att dra in räddningstjänsten för att det brinner för få gånger. Det är en jämförelse som de flesta nog håller med om, utom kammarrätten.

En annan händelse som visar polisens tunna linje är insikten att Göteborgspolisen inte kunde mobilisera nog med kort varsel för att hantera nazistmarschen i söndags på något annat sätt än att låta den fortsätta eller stoppa den med en så hög grad av våldsanvändning att det bara hade spelat nazisterna i händerna.

Läs mer: Den tunna blåa linjen i Hälsingland behöver fyllas på

Sverige behöver en ny beredskapspolis som också kan vara deltidspolis på samma sätt som det finns deltidsbrandkårer. Den gamla beredskapspolisen var civilpliktiga poliser som fått fem veckors extrautbildning vid polishögskolan efter genomförd värnplikt. 2012 när resursen lades ned fanns 1500 beredskapspoliser. Det kan jämföras med att polisen totalt utgör idag cirka 20 000 personer.

Avsikten med Beredskapspolisen var att den skulle avlasta vid extraordinära händelser genom att ta hand bevakning, avspärrning och befolkningsskydd. Men Rikspolisstyrelsen tyckte inte att resursen behövdes och styrkan lades ned 2012. Vapnen förstördes. Att det var ett stort misstag inser nog de allra flesta idag.

Händelseutvecklingen sedan 2012 visar behovet av en poliskår med mer resurser, och framför allt avlastande resurser. En misslyckad och plågsam omorganisation har gjort att den ordinarie polisen är i kris. Ökande antal utanförskapsområden sätter press. Lägg till det händelser som terrordådet på Drottninggatan som gjorde att poliser från hela landet fick bussas in till Stockholm.

Sedan finns det ju planerade riskhändelser som utarmar polisens resurser, som den planerade nazistmarschen i Göteborg nästa vecka, fotbollsderbyn och toppmöten som det som Löfven och EU-kommissionens ordförande Juncker har i november.

Det är här som en beredskapspolis kan komma in i bilden. En polisstyrka som både kan tas in både vid planerade händelser och som kan mobiliseras snabbt vid oplanerade händelser. En del av den styrkan skulle också kunna bestå av deltidspoliser i glesbygd. Alltså poliser som har ett annat jobb, men under perioder står i beredskap att kunna rycka ut vid ett larm - precis som brandmän.

Det skulle ge den ordinarie polisen en snabbare uppbackning vid behov och bidra till att öka trygghetskänslan för medborgarna.

Det skulle ge den ordinarie polisen en snabbare uppbackning vid behov och bidra till att öka trygghetskänslan för medborgarna.

Starten på den nya beredskapspolisen utgörs naturligtvis av de som fanns med i den gamla styrkan och som vill delta på nytt. Men den fortsatta rekryteringen bör sedan ske via värnplikten. Låt en del redan vid inryckningen få rycka in som poliser.

Efter den inledande allmänna utbildningen sker befattningsutbildningen vid polishögskolan. Organisatoriskt skulle ett alternativ kunna vara att organisera beredskapspolisen som polisstyrkor under Hemvärnet. Däremot ställs de under polisens befäl vid mobilisering.

Läs mer: Här går gränsen, Sverige!

Beredskapspolisen skulle liksom Hemvärnet kunna ha ett antal kontraktsbundna tjänstgöringsdagar som kan utnyttjas både för övning och för förstärkning under planerade händelser som toppmöten eller fotbollsderbyn.

En beredskapspolis skulle avlasta den ordinarie polisen så att inte det vanliga polisarbetet blir lidande för att hantera större samhällsstörningar.

Det är också en signal om att Sverige rustar sig för att hantera det som brukar kallas för gråzonsproblematik eller hybridkrig. Där det finns en antagonist som inte uppträder öppet utan genom ombud eller i en annan skepnad så att inte krigets lagar aktiveras.

Det är dags för inrikesminister Morgan Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist bjuda in både justitie- och försvarspolitiker för blocköverskridande samtal om en lösning.

Läs mer: Hovrätten tycker polisen Carolina ska tåla knytnävsslag i ansiktet

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#27 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar