Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Budgeten som duckar för de stora frågorna är inte så rolig

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Tuff retorik och budgetmässiga fikonlöv som varken förmår att dölja eller lösa de stora behoven staten Sverige har. Där har ni finansminister Magdalena Anderssons (S) sista budgetutspel sammanfattad.

Inför budgeten gick Andersson till hård arbetsmarknadsattack i en intervju med SvD. I ett tonläge som påminner om 00-talets fackliga konflikter kring utstationeringsdirektivet, konstaterade finansministern:

”Givet att vi har många nyanlända som måste komma i arbete så ser jag inget behov av städpersonal eller diskare från andra kontinenter som arbetskraftsinvandring.”

Arbetsmarknaden ska regleras på klassiskt socialdemokratiskt vis, att arbetskraftsinvandringen bara uppgår till 0,3 procent av sysselsättningen spelar mindre roll i den virtuella politikens tidsålder. Dessutom klistrar finansministern en bild av arbetskraftsinvandringen, precis som centerledaren Annie Lööf påpekade på Facebook, som missar det behov Sverige har av att kunna rekrytera programmerare, ingenjörer, sjuksköterskor och läkare.

Vårändringsbudgetens 2,6 miljarder kronor, som regeringen skjuter, till kommer inte att lösa de underliggande strukturella problemen.

600 miljoner kronor går till att utöka tillgängligheten i vården och 350 miljoner kronor till äldreomsorgen. Äldreomsorgspengarna går till teknikskiften för trygghet. Det handlar om mobila trygghetslarm och applikationer till telefoner och surfplattor.

Polisen får 200 miljoner kronor för att köpa in hjälmar, skyddsvästar, förstärkningsvapen och kroppsburna kameror samt förstärka sexualbrottsutredningarna. Ekobrottsmyndigheten får 20 miljoner kronor mer, domstolarna omkring 10 miljoner kronor ytterligare medan rättsliga biträden 200 miljoner kronor extra.

Tullen får tillskott 72 miljoner kronor för att stoppa illegala varor vid gränsen. 170 miljoner kronor går till sommarjobb för ungdomar samt till fritidsgårdar, idrott och kultur för unga. Konsekvenserna av #Metoo syns 100 miljoner kronor till förebyggande arbete i skolor och till kvinno- och tjejjourer.

Fler utrikesfödda kvinnor ska i arbete genom 141 miljoner kronor som bland annat går till språksatsningar. Mindre summor pengar går bland annat till byggbonus till kommuner och stöd till elmotorer för båtar. Dessutom får cyberförsvaret 104 miljoner kronor.

Men huvudvärken för finansministern är större än så.

Budgeten har två stora brister. För det första är satsningen på statens kärnverksamheter otillräckliga där hela rättskedjan behöver stärkas liksom krisberedskapen.

Sverige behöver så snart det är möjligt fördubbla sina försvarsanslag, särskilt med tanke på en orolig omvärld.

Läs mer: Nästa år ser fasansfullt ut för försvarsmakten

Men huvudvärken för finansministern är större än så. För det som Magdalena Andersson (S) inte tagit höjd för är ekvationen att behålla välfärdskvalitet och följa budgetreglerna. Både Konjunkturinstitutet (KI) och Ekonomistyrningsverket (ESV) varnar.

KI menar att nästa år måste finansministern (oavsett vem det blir) antingen höja skatterna med 40 miljarder kronor för att klara personaltätheten i välfärden eller sänka bidragen med 40 miljarder kronor. Det är vad som krävs för överskottsmålet. Det är tre faktorer som sätter press på budgeten; många barn föds, äldre lever allt längre och invandringen som var mycket hög 2015.

Risken är dock att vi i valrörelsen pratar om förenklade utspel som ställer människor mot varandra, likt det som Magdalena Andersson gjorde i helgen, istället för de stora och svåra strukturella frågorna.