Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Brexit blev 2016 års Shakespearetragedi

Artikel 4 av 6
Brexit
Visa alla artiklar

"Brexit means Brexit” är Storbritanniens premiärminister Theresa Mays mantra. Men ingen vet vad det innebär. Det är svårt att inte ta upp Storbritanniens Shakespearetragedi när 2016 summeras.

Läckorna inifrån Mays regering är minst sagt illustrativa. Och det är svårt att inte bli deprimerad över naiviteten hos exempelvis utrikesminister Boris Johnson, som hävdat att tyska bilar, franska ostar och italienska viner ska vara biljetten för att Storbritannien ska få allt man pekar på.

Det tycks ännu inte helt gått in hos den brittiska regeringen att den inre marknaden handlar om de fyra friheterna som innebär att varor, tjänster, personer och kapital rör sig fritt över gränser utan hinder. Det innebär att hinder som diskriminering, tullar, avgifter eller nationella krav inte är möjligt. Dessutom är det förknippat med att följa EU:s regler och med avgifter till EU:s budget för att ha tillgång till inre marknaden.

Det är långt från vad många har föreställt sig att ”Independence Day”, som Boris Johnson utlovade i slutdebatten inför folkomröstningen i somras, skulle innebära.

Men att begränsa rörligheten för EU-medborgare samtidigt som man är kvar i den inre marknaden är inte möjligt. Nicht löslich, niet oplosbaar, insolubile, non soluble…

Och antagligen är det den växande insikten i den brittiska regeringen om detta som gör att man drar på beslutet att aktivera utträdesklausulen till slutet av mars. Det hela kan bli både pinsamt och besvärande för den brittiska regeringen. Vilket är en förklaring till det nästan panikartade motståndet att låta parlamentet ha något att säga till om vid aktiveringen av artikel 50.

Läs mer: Bye, bye Britain, sommaren före Europas höststormar

Även om det kan tyckas vara ett normalt demokratiskt agerande att en rådgivande folkomröstning måste aktiveras av de folkvalda i parlamentet och inte regeringen så har Tory skämt ut sig i attackerna på domarna, som i en första instans slog fast parlamentets roll. Ännu mer skämde pro-Brexittidningen Daily Mail ut sig med rubriken ”Folkets fiender” och bild på domarna. Det är ett synsätt som ger ekon av stöveltramp från 30-talet. Land byggs med lag, inte med hat.

Hur hamnade vi då här? Brexit är historien om det stegvisa förfallet. Och vad som händer när man abdikerar politiken genom att välja att skylla sina tillkortakommanden på någon annan utan att förankra europapolitiken på hemmaplan.

I varje given händelse har konsekvensen inte kunde förutses, men när vi tittar bakåt blir spåren raka.

Storbritannien var aldrig en övertygad EU-medlem, inte ens när man gick med 1973. Sexton år senare gör en ung och hungrig reporter entré i Bryssel. Han hade fått ett pinsamt avsked från The Times för att han hittat på ett citat, men Daily Telegraph var inte lika kinkiga. Den unge Boris Johnson blev snabbt en ledande EU-skeptisk reporterstjärna i Bryssel som grundlade hans politiska karriär. Att andra journalister kritiserade Johnson för att hitta på historier var inget som blev ett hinder.

Boris Johnson gjorde snabbt politisk karriär i Tory och anförde den EU-kritiska falangen. Det var en falang som växte till sig i styrka under åren, som eldades på av den genre EU-journalistik som Johnson grundlagt.

När den nyvalde David Cameron behövde samla makten i partiet pressades först eftergiften fram att Tory lämnade den stora kristdemokratiska och konservativa partigruppen EPP i Europaparlamentet. Nästa EU-kritiska seger blev vallöftet att hålla en Brexit-omröstning ifall Cameron vann valet. För Cameron var det överordnat att hålla ihop partiet och nå makten.

I vad som kan beskrivas som en förödande hybris ansåg David Cameron att det var så osannolikt med ett nej att han inte brydde sig om att definiera vad Brexit-alternativet egentligen betydde.

Och där är vi inne i Brexittragedins mest ödesdigra ögonblick. I vad som kan beskrivas som en förödande hybris ansåg David Cameron att det var så osannolikt med ett nej att han inte brydde sig om att definiera vad Brexit-alternativet egentligen betydde.

Läs mer: Där hatet slår rot växer bara sorg

Det gjorde att alla kunde lägga in sin egen tolkning om vad det betydde till skillnad från vad att stanna kvar innebar. På så sätt kunde allmänna proteströster förenas med både de som ville se en mjuk ”norsk modell” och de som ville bryta banden helt i en ”hård Brexit”. En dunkelt ställd fråga fick ett dunkelt och kaotiskt svar.

Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland röstade för att lämna med 51,9 mot 48,1 procent. Men vad värre är, någon förenad samsyn mellan rikets delar fanns inte i omröstningen. England och Wales röstade för att lämna medan Skottland och Nordirland vill vara kvar i EU.

Läs mer: Sen svensk regeringsreaktion

Här tar Storbritannien alltså ett historiskt avgörande och dramatiskt steg rakt ut i det okända som med liten marginal splittrar ett helt kungarike.

Och även om ”Brexit means Brexit" kan idag ingenting att uteslutas vad detta innebär, inte ens att britterna ändrar sig när de ser konsekvenserna. Men dit är en lång resa.

Det mest troliga är att vi får se ett kaotiskt Brexit. Och det är inte säkert att det Förenade kungariket överlever som rike detta kaos. Och det är inte svårt att tänka sig både David Cameron och Theresa May som kandidater till att spela rollen som Shakespeares Rickard III:

”En häst, en häst, mitt kungarike för en häst!”

Intresserad av Säkerhetspolitik och Informationskrig? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar