Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: "Barbarer vid Roms portar"

Italien är på väg att bli EU:s nya problembarn. Den nya regeringen har liknats vid moderna barbarer, har ett regeringsprogram som innebär i praktiken ekonomisk kollaps, går Rysslands ärenden och ifrågasätter vetenskap.

I det italienska valet gick populistpartier kraftigt framåt. Nu bildar Femstjärnerörelsernas direktdemokratiska allt-åt-alla-aktivister regering med högerpopulisterna från La Lega.

Det som läckts ur regeringsprogrammet är oroväckande. Den ekonomiska politiken leder mot kollaps när någon annan, läs resten av EU, ska betala när basinkomst och plattskatt ska införas samtidigt som pensionsåldern kan sjunka. Italienska medier konstaterar att det saknas sisådär 50 miljarder euro för att genomföra programmet. Det för ett land med redan idag ett betydande skuldberg. Det kommer inte att accepteras av euroländer.

Asymmetrisk chock som sänkte det sista hoppet

Det är svårt att se att Italien skulle kunna kvartstå med euron och i förlängningen EU, det skulle bli en asymmetrisk chock som sänkte det sista hoppet om att få hela Italien konkurrenskraftigt igen. Just möjligheten att lämna euron finns för övrigt med i regeringsprogrammet.

I utkastet till regeringsprogrammet finns hårdare tag mot migranter, men även att sanktionerna mot Ryssland för den olagliga annekteringen av Krim ska bort. Just det är inte förvånande. I mars 2017 slöt La Lega ett samarbetsavtal med Putins maktparti Enade Ryssland. Partiledaren Matteo Salvini lät sig fotograferas med en Putin t-shirt samtidigt som han gjorde tummen upp.

Ur det som läckt från regeringsprogrammet finns också att vaccinprogrammet för barn och ungdomar ifrågasätts. Den liberala parlamentariska demokratin ska sättas ur spel genom ett skuggkabinett som utanför regeringen ska bestämma om den framtida politiken.

Femstjärnerörelsens Luigi di Maio har utlovat en bomb mot det italienska ”etablissemanget”. Nog är det en bomb alltid, men inte mot etablissemanget utan mot den liberala demokratin, mot rationalitet, ekonomin, internationell rätt och vetenskap.

För oss andra är värdigheten något vi gör tillsammans med andra

Financial Times skrev att Rom nu öppnar sina portar till nutidens moderna barbarer. Lega Nords Matteo Salvini replikerade - hellre barbar än slav… och att han inte ville vara en slav som sålde ut Italiens värdighet, framtid, företag och gränser.

För oss andra är värdigheten något vi gör tillsammans med andra för att skaffa oss en bättre framtid med blomstrande företagsamhet, och vi vet att en ökad rörlighet för kapital, varor och människor i grunden är något som berikar oss alla.

Italien är mer än vad EU behöver just nu.