Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Balansgången kring kärnvapenavtalet fungerar inte

Den säkerhetspolitiska temperaturen är på kokpunkt i Sälenfjällen. Inför ett stort pressuppbåd inledde statsminister Stefan Löfven (S) och Natos generalsekretare Jens Stoltenberg Folk och Försvars Rikskonferens.

Både allvaret i vår tid och stora inrikespolitiska skiljelinjer blottlades. Den hetaste i snacket på Högfjällshotellet är frågan är det kärnvapenavtal som vice statsminister Isabella Lövin (MP) och utrikesminister Margot Wallström (S) vill att Sverige ska skriva på.

Ett avtal som generalsekreteraren Jens Stoltenberg dömde ut med att konstatera att målsättningen om en kärnvapenfri värld inte uppnås med avtalet. Verktyg att motverka spridning och skapa förutsättning för nedrustning finns inte med ett avtal som kärnvapenländerna Ryssland, Kina och Nordkorea inte skriver på.

Och Natos strategi för fred bygger på avskräckning med både konventionella medel och med kärnvapen.

Och Natos strategi för fred bygger på avskräckning med både konventionella medel och med kärnvapen.

Läs mer: Stoltenberg kliver in i ett S-minfält

Från scenen och på presskonferensen upprepade Stoltenberg budskapet att skriva på ett så omfattande avtal, som inte åtgärdar problemen i sig, kan komma att få konsekvenser för Sveriges samarbete med Nato. Avtalet är så omfattande att det kan begränsa vad Sverige kan göra, liksom att det kan komma att begränsa vad Nato kan göra med samarbetet. Det är symptomatiskt att det enda land som drabbats av kärnvapen, Japan, inte skriver på. Inte Finland heller. Och inga Natoländer.

Bortskalat från det diplomatiska språket så är budskapet att det är en farlig väg som Lövin och Wallström vill gå. Och just den spagatmässiga balansgången blev tydlig när statsminister Stefan Löfven försökte betona sin personliga avsky för kärnvapen samt att säga att regeringen inte skulle göra något som försämrar säkerheten.

Själva sakfrågan är framskjuten i en utredning till efter valet. Men känsloladdningen från avtalsförespråkarna är hög och det drivs av partitaktiska skäl under valåret, trots att utsikten just nu att få igenom det i riksdagen är ringa.

Läs mer: Wallströms kärnvapendrömmar för oss mot säkerhetspolitisk atomvinter

Den andra inrikespolitiska stora konfliktlinjen på Sälens scen handlade om ordvändningar och dess betydelse kring hotbilder och säkerhetspolitiskt läge. Utan att fördjupa sig i alla turer för läsaren, kan vi konstatera att det är djupt olyckligt att den svenska säkerhetspolitiska kommunikationen under senaste mandatperioden sett alldeles för många olika formuleringar som olika aktörer börjar läsa in olika saker i. Det håller inte för ett lands säkerhetspolitiska kommunikation.

Ny myndighet för psykologiskt försvar kommer, men inte före valet.

När det gäller ett nytt allvar i säkerhetspolitiken så präglades det av statsminister Stefan Löfvens tal som betonade försvarsvilja och samhällets förmåga att möta olika utmaningar. Här lovade statsminister Stefan Löfven så småningom en ny myndighet för psykologiskt försvar. Den kommer inte att finnas på plats före valet; men statsministern gav ett löfte att försök till att påverka valutgången kommer att mötas med ”att skoningslöst exponera dem”. Budskapet ”håll er borta” minskar också risken för påverkan vid just valet, men valet är inte ett mål för påverkan utan ett möjligt medel. Det är ett maratonlopp att skydda sig mot.

Allvaret märktes också med tydlighet under pressträffen när ledarsidan frågade Jens Stoltenberg om den ryska storövningen Zapad i höstas. Stoltenberg konstaterade att Nato hade två problem med övningen.

Ryssland mörkar vad man övar genom att inte följa Wienavtalet som ska bygga tillit, säkerhet och transparens med inbjudna inspektörer.

Det första är att Ryssland mörkar vad man övar genom att inte följa Wienavtalet som ska bygga tillit, säkerhet och transparens med inbjudna inspektörer. Det andra problemet är att Zapad handlade om att öva en aggressiv krigföring.

Men det handlar inte om att bli rädd. För som Stoltenberg konstaterade:

”Vi rustar vårt försvar inte för att vi vill ha krig, utan för att vi vill ha fred och dialog. Starkt försvar är inte hinder för dialog med Ryssland utan styrka är nästan en förutsättning.”

Sveriges väg att nå en sådan position på egen hand, utan Nato-medlemskap eller Nato-samarbete, är mycket lång, dyr och svår.

Och just här ligger kärnan i hela den säkerhetspolitiska debatten i Sverige.

Mer från #FoFRK 14-16 januari 2018:

Följ Patrik Oksanen på twitter, eller på Facebook där det också blir videokommentarer.

Aftersäkpol-snack med gästerna Annika Nordgren Christensen och Oscar Jonsson bjuds också i Podd 72! Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#33 Inför After #Säkpol på Folk och Försvars Rikskonferens

#32 Cyberdefence a never ending story

#31 En vitbok för ett nytt totalförsvar

#30 Finland 100 år: Okänd soldat och samtal med Ylva Grüne på Hotell Kämp

#29 The fight for justice with Bill Browder

#28 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#27 Hesa Fredrik som skrek vid fel tillfälle

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar