Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: "Angrepp mot Sverige kan inte utslutas"

Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas.
Den analysen av Försvarsberedningen medför omfattande konsekvenser för samhället. I delrapporten Motståndskraft, inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021-2028 pekas ett snabbt återtagande av förmågor ut. 

Det är Rysslands relativa militära styrkeövertag i närområdet tillsammans med försämrat säkerhetsläge, instabilitet och förutsägbarhet som gör att samtliga riksdagspartier nu gör analysen att krig inte kan uteslutas.

Här kan delar av svenskt territorium komma att dras in i krigshandlingar. Områden som pekas ut är delar av Jämtland, Norrbotten, Stockholmsområdet, Gotland, väst-Sverige med Göteborg, Öresundsregionen och västra Svealand. 

Det här ställer helt andra krav på det svenska samhällets robusthet, krav Sverige övergav under den eviga fredens paradigm.

Läs mer: Det är inte alarmism att säga som det är

Försvarsberedningen vill se en svensk förmåga att hantera tre månader av stora samhällsstörningar, säkerhetspolitisk kris och krig under en del av denna period. Det ställer stora krav på förmåga att lager för livsmedel, drivmedel och kommunikationsnät. 

Rekommendationen för hur länge en individ ska kunna klara sig ökas från 72 timmar till en vecka. Den tid som försvarsberedningen anser att samhället behöver för en mobilisering. 

Försvarsberedningen vill stärka befolkningens motståndskraft genom en ny myndighet för psykologiskt försvar, polisens behov av förstärkningsresurs (den nedlagda beredskapspolisen) på 3000 man pekas ut. Dock ska den bara användas vid krigsfara och inte vid andra samhällsbehov. 

Elförsörjningen är en grundläggande förmåga för att kommunikationer och betalningar att fungera i samhället. Här behöver både driftssäkerhet och reservdelstillgången förbättras. 

För att organisera den civila delen av försvaret vill beredningen flytta MSB från justitiedepartementet till försvarsdepartementet. Myndigheten ska också få befogenhet att leda arbetet. 

Regionalt ska länen samordnas 3-6 stycken och en landshövding i varje region utses som civilbefälhavare. Dessa områden ska också ha minst ett utpekat beredskapssjukhus var för att hantera sjukvårdsbehoven i en konflikt som kan ha 10 000-tals döda och skadade. 

Behoven att koordinera och skydda samhället mot cyberattacker lyfts också liksom befolkningsskyddet, som både handlar om skyddsrum och evakuering av områden. Totalförsvarsplikten kommer att införas också med krigsplaceringar vid civila företag, kommuner, regioner och myndigheter. Civilplikt kan komma att införas vid behov. 

Krigsviktiga företag kommer att pekas ut och näringslivet måste också involveras för att samhället ska kunna fungera i krigstid. 

Försvarsberedningens delrapport är en omfattande samhällsreform som kommer i elfte timmen. Flera av åtgärderna som nu föreslås har ledarsidan lyft de senaste åren. 

Inriktningen på beredningens rapport är alltså ytterst välkommen, prislappen uppskattas till 4,2 miljarder kronor per år. Nu behövs politisk vilja att snabbt omsätta förslag till verklighet.

Utmaningen att få allt detta på plats kan inte överskattas. Hela samhället kommer att behöva engagera sig i planering, organisering och ändra mentala bilder. 

Men som försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S) konstaterade på presskonferensen i Rosenbad, en viktig förutsättning att lyckas är en bred mobilisering. Att samtliga riksdagspartier ställer sig bakom huvuddragen är en tung signal till hela samhället. 

Slutrapporten från försvarsberedningen kommer maj 2019. Innan dess bör flera delar av den här rapporten redan ha genomförts. 

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#31 En vitbok för ett nytt totalförsvar

#30 Finland 100 år: Okänd soldat och samtal med Ylva Grüne på Hotell Kämp

#29 The fight for justice with Bill Browder

#28 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#27 Hesa Fredrik som skrek vid fel tillfälle

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar