Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Allsvensk dialogpolis ger mer politisk frihet i Ukraina

Artikel 3 av 6
Ukrainas väg
Visa alla artiklar

De svenska erfarenheterna att hantera fotbollssupportrar i Allsvenskan hjälper nu ukrainsk polis att bli bättre på att hantera stora folksamlingar. Dialogpolis enligt svensk och dansk modell bidrar till att reformera en poliskår med mörkt förflutet.

– Det handlar om att underlätta medborgarnas grundläggande rättigheter, inte att kontrollera. Det är den fundamentala skillnaden mellan en demokratisk polis och en totalitär, berättar svenske polisen Ola Walter som är på plats i Kiev för att inom ramen för EU:s rådgivande mission utbilda ukrainsk polis i allmän ordning och att hantera stora folkmassor.

Ola Walter avslutar nu i sommar sin tvååriga tjänstgöring. Han är en del i EU-insatsen som bidrar till att hjälpa ukrainarna att reformera rättsväsendet. Historien är ett tungt arv. Över 100 döda på Majdan 2014 gör att förtroendet för polisen inte kommer gratis. Även om 70 procent av poliskåren i Kiev är ny sedan 2014 med en genomsnittsålder på 25 år så innebär det inte att en ny poliskultur uppstår ur ingenting.

Istället för att vara en del av ett förtryck handlar det om att bygga en kultur där man arbetar tillsammans med medborgarna för att skydda deras lagstadgade rättigheter. Ola Walter har mött ukrainska poliser som efter att ha gått utbildningen kunnat utbrista att de varit poliser i ett kvartssekel utan att förstå att det här var deras jobb. Walter kallar bemötandet av stora folksamlingar för de största framstegen i reformen av ukrainsk polis.

Under presidentvalet i våras såg jag människor fritt åtnjuta kandidaternas tal. För två år sedan hade varit en massiv närvaro med poliser som omringade åskådarna. Känslan av att kunna åtnjuta det här ögonblicket på fritt sätt hade inte funnits där.

– Om jag går två år tillbaka så är det idag stora förbättringar hur polisen placerar sina styrkor. Under presidentvalet i våras såg jag människor fritt åtnjuta kandidaternas tal. För två år sedan hade varit en massiv närvaro med poliser som omringade åskådarna. Känslan av att kunna åtnjuta det här ögonblicket på fritt sätt hade inte funnits där.

Mycket handlar om att vara proaktiv istället för reaktiv, etablera goda relationer och arbeta med nedtrappning. Att informera i förväg om exempelvis avstängda gator minskar friktionen i kontakten med medborgare. Över 400 polismän har utbildats i att hantera folkmassor. Dessutom har 80 polisbefäl utbildats för att förstå hur man leder en sådan insats.

En av de ukrainska poliser som utbildats i konceptet är Pavlo Filonenko som är biträdande chef för femte avdelningen för allmän ordning vid Kiev-polisen.

– Jag ser förändringarna på gatan. Det har blivit lättare för oss att hantera folksamlingar för att de stödjer oss. Svårast var att bryta mentaliteten kring den gamla taktiken. Nu öppnar fler och fler poliser upp sig för att hantera folksamlingar. Tiderna förändras och vi behöver också förändras.

Att förändra tar tid. Den ukrainska polisens arv att polisens myndighetsutövning påverkas av den politiska nivån är kanske den allra största utmaningen. Ola Walter pekar på att det inte är lagstiftningen som är problemet utan tillämpningen. Att göra polisen och hela rättskedjan oberoende och fri från korruption kommer att vara avgörande för hur hela landet utvecklar sig.

– Det är en av de största utmaningarna som vi ser med den ukrainska polisen, att delegera befogenheter och resurser till ukrainsk polis, säger Ola Walter.