Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Åkessons S-flört förvånar inte

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Ibland kan man bli förvånad över förvåningen. Förvåningen som jag förvånas över är de förvånade reaktionerna på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons utspel om att fälla en eventuell Alliansregering efter valet och regera med socialdemokraterna.

Till DI säger Åkesson att ifall Löfven gör sig av med Miljöpartiet så finns alla möjligheter i världen, särskilt om SD och S tillsammans blir stora nog för egen majoritet; ”kan de fimpa det blir det jätteintressant givetvis”.

Sverigedemokraternas politiska taktik består i att skapa maximal osäkerhet och kaos i det politiska livet. Genom flipp-floppande och hoppande mellan positioner ska övriga partier framstå som svaga och handlingsförlamande. I ett tilltagande politisk kaos ska längtan efter den starka folkhemsfadern, där Jimmie Åkesson ska ses som Per Albin Hanssons andlige son, leda till att Sverigedemokraterna blir ett statsbärande parti med egen majoritet.

Väl framme i den positionen har vi facit från Ungern som är SD-ledningens favoritland. Frihetsindexet från Freedom House talar sitt tydliga språk; 20 tappade poäng senaste decenniet på en skala som går till 100. Största tappet av alla demokratier i världen med en fortsatt nedåtgående trend. Ungern ligger idag på 72 av 100, Sverige har 100 av 100.

Blir SD majoritet gäller andra regler; det är då demokratins grunder som yttrandefrihet, föreningsfrihet, rättssäkerhet, individuella rättigheter och skydd för minoritetsgrupper utmanas på allvar.

I SD:s värld är demokrati att partiminoriteten måste få vara med och styra så länge partiet själv är i en minoritet. Blir SD majoritet gäller andra regler; det är då demokratins grunder som yttrandefrihet, föreningsfrihet, rättssäkerhet, individuella rättigheter och skydd för minoritetsgrupper utmanas på allvar.

Regeringsbildningen i höst kommer att bli en lång och svår process. Och oavsett vilken regering som tillträder kan den räkna med regeringskriser som avlöser varandra.

Hela 2020-talet ser ut att kunna bli stormigt i riksdagshuset. Lägg därtill spänningar som digitalisering, klimatkris, rysk revanschism, kinesiska maktambitioner, flykting- och migrationskris och osäker världsekonomi kommer att lägga på politiken. Sverige kommer att behöva både modiga och kyliga politiker vid statsskeppets roder framöver.

För de alliansväljare, särskilt bland moderater och kristdemokrater, som trott att SD:s stöd kommer utan ett högt pris är Åkessons påskbesked något som gör att mustens sätts i halsen.

Det går inte att blunda längre för att det bara är en röst på Alliansen som är en röst för att peta Stefan Löfven (S) som statsminister och ersätta honom med Ulf Kristersson (M).