Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart om konstpengar till kulturkvarter

När byggkostnaderna för kulturkvarteret i Bollnäs har ökat under byggets gång, så innebär det att mer pengar ska avsättas till konstnärlig utsmyckning.
Det anser intendent Johan Kock vid kommunens kulturenhet, som nu räknar med minst 830 000 kronor (en procent av byggkostnaden) för ändamålet.

I oktober 2008 beslutade kommunfullmäktige att en 1-procentsregel för konstnärlig utsmyckning skulle införas i samband med ny- och ombyggnad av offentligt tillgängliga lokaler (se faktaruta).

För kulturkvarteret – där om– och tillbyggnaden av tidigare Folkets hus, kulturskolan och biblioteket nu går mot sitt slut – har slutnotan inte redovisats ännu, men den senaste kalkylen är på 83 miljoner kronor.

- Det innebär 830 000 kronor till konstnärlig utsmyckning, säger intendent Johan Kock.

Nu vill Johan Kock att arbetet med utsmyckningen ska komma igång, enligt ett förslag som han har skickat till tekniske chefen Anders Aune.

- Det är tekniska som sitter på pengarna till byggnationer och han som måste skriva under, säger Johan Kock. Produktionstiden är lång för fasta utsmyckningar och vi vill lägga ut delar av beställningen för att få igång de stora sakerna nu.

För tekniska nämnden och förvaltningschefen Anders Aune, är det dock inte så självklart vad som gäller – till exempel vilken kostnadskalkyl som procenten ska beräknas utifrån (de har ju ändrats efterhand).

Därför har man begärt hjälp från kommunens ekonomichef Kjell Öhrström med att reda ut frågan.

- Det är ett knepigt fattat politiskt beslut, som måste tolkas, säger han.