Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart om hur sjöbodarna används

Sjöbodar är inte sommarstugor, har Sotenäs kommun slagit fast - men i själva verket så används de ofta så. Under sommaren har västkustkommunen kunnat konstatera att visst bor folk i sina sjöbodar. Det gör de antagligen längs hälsingekusten också, anar Mats Gradh, stadsartikekt i Hudiksvall.

– Det finns ju sjöbodar i alla fiskelägen, men vi vet inte hur det ser ut i dem. Det är möjligt att folk använder dem för fritidsboende. Men om man ändrar något i sjöboden måste man ha bygglov, och även om man inte slår i en enda spik måste man ha dispens från strandskyddslagen om man ändrar sjöbodens användning, säger Mats Gradh.

Plan- och bygglagen tillsammans med miljöbalken styr vad man får göra och inte göra med sjöbodarna. På västkusten har de kommunala inspektörerna kunnat se att ägarna har dragit in el och vatten, och att många bodar har inretts för eget fritidsboende, eller för strandnära uthyrning till turister.

– Folk tror nog att det är bara att göra på det sättet, men så är inte fallet, konstaterar Mats Gradh.

Och hur det ser ut i sjöbodarna i Hudiksvalls kommun är inte gott att veta, enligt Mats Gradh.

– Det har väl funnits någon bygglovsansökan under årens lopp, men många är det inte.