Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart när avspärrningarna vid Faxeholmen tas bort – ska se hur långt ner marken är giftig

I juli 2014 hittades giftig kisaska i marken vid gångstråket nedanför Faxeholmen. Sedan dess har passagen varit avstängd. Det är fortfarande inte klart när man åter kommer kunna vandra mellan Faxeholmen och Söderhamnsån.

Bengt Thyrsson bor i närheten och brukade förut ofta ta cykeln förbi Faxeholmen. Nu han inte kunnat göra det på två år och funderar på vad som händer.

– Vi cyklade här när barnen var små för att slippa cykla ute på vägen. Sen cyklade vi förbi båtklubben och ut mot Stugsundsudden och Sandarne, säger han.

Läs också: Giftig kisaska vid ån kan täckas över

Det handlar bara om ett par hundra meter, men Bengt Thyrsson ser stor potential i området som ett mysigt stråk för såväl cyklister som fotgängare.

Lars Stål, teknisk chef i kommunen, säger att de tagit massor av prover i marken och att de i närtid ska gräva så kallade provgropar för att se hur långt ner i marken gifterna har gått.

– Nu kompliceras allt av att det är en mark som är skyddad, enligt olika lagstiftningar, som kulturminne. Det gör att vi behöver ha arkeologisk kompetens närvarande när vi gräver, säger han.

Läs också: Proverna visar på stora mängder arsenik

När alla mätningar är klara ska man se över om man ska frakta bort den förorenade marken eller täcka över den. Att frakta bort marken är det dyrare alternativet som det ser ut idag, men det kommer att tillkomma fler kostnader.

– Hela kajkanten, en ganska lång bit, är rutten, så det kommer att föra med sig en del merkostnader beroende på vilken lösning man väljer, säger Lars Stål.

Den fula kajkanten är också något som Bengt Thyrsson har reagerat över.

– Ja, en förlängning av den här kajen skulle innebära att turisterna som kommer med båt får ett mycket angenämare intryck utav staden än den här fula raserade kanten. Allt annat är fint från inloppet och in, säger han.

Lars Stål håller med om att Söderhamn som skärgårdsstad måste ha ett fint inlopp till staden.

– Det är prioriterat. Det är därför vi jobbar med frågan, men det tar lite tid tyvärr, säger han.

Så avspärrningarna kommer att vara kvar även i sommar?

– Så kan det vara. Om det inte visar sig att det går att öppna en del utav den här passagen så att man åtminstone promenadvägen kan ta sig förbi, säger Lars Stål.

Läs också: Sanering väntar fortfarande på utredning