Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklarheter om Milkoshöjning på en krona

Oklarhet råder i bondeleden – med anledning av att Milko på måndag höjer priset på sin dryckesmjölk med en krona per liter och att hela höjningen går tillbaka till mjölkbonden.

En krona mer för dryckesmjölken – och hela kronan tillbaka till bonden. Den nyheten presenterade vi häromdagen.

Nu har den där kronan vållat en del huvudbry. Mjölkbönder har hört av sig om ett förtydligande. Man vill att vi ska berätta att kronan egentligen inte är mer än cirka 20 öre.

Vi gör ett försök.

En bonde levererar en liter mjölk till Milko och får för den 2 kronor och 49 öre, vilket är avräkningspriset för dagen.

En del, men bara en del, av den litern blir dryckesmjölk, resten går åt till att göra andra mejeriprodukter, till exempel smör och ost.

När vi pratar en krona mer för dryckesmjölken och allt tillbaka till bonden är det dryckesmjölken och bara den vi ska titta på. Det är höjningen på endast den som oavkortat går tillbaka bonden. (Några höjningar på andra mejeriprodukter från Milko är för övrigt inte aktuellt.)

Det här betyder att det totala avräkningspriset inte höjs med en krona, utan med cirka 20 öre. Det är i alla fall vad man inom Milko tror ska bli utfallet.

Den där kronan, som i själva verket alltså inte är mer än cirka 20 öre, ska sedan fördelas lika mellan Milkos cirka 1 800 mjölkbönder. Det betyder att även den bonde som levererar mjölk som det till exempel bara görs ost av är med och delar.

Den ekologiske bonden blir dock utan.

- Konstigt, men jag tror inte sista ordet är sagt, säger Tomas Backan, ekologisk mjölkbonde i Rengsjö.

En ekologisk ko ger mindre mjölk än en vanlig, inga kemikalier eller konstgödsel får användas av bonden och kraftfodret är dubbelt så dyrt som till en vanlig ko. Det är några av anledningarna till att Backan och övriga ekobönder har ett tillägg på avräkningspriset på 1:30 per liter mjölk.

Avräkningspriset inom Milkoområdet har gått ned med nästan en krona litern på 1,5 år. I januari 2008 låg det på 3:39.

Från och med måndag blir det cirka 2:69.