Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklara säkerhetsrutiner

Under senare år har Arbetsmiljöverket noterat en ökning när det gäller hot och våld i jobb som innebär myndighetsutövning. Därför har verket beslutat att inspektera ett stort antal sådana arbetsplatser runt om i hela Sverige.

I Ovanåkers kommun har Arbetsmiljöverket tittat på socialsekreterarnas arbetsmiljö vid indvid- och familjeomsorgen. Man har också ställt fem krav på kommunen.

Det kom bland annat fram vid inspektionen i oktober att det finns oklarheter när det gäller säkerhetsrutinerna när socialsekreterare tar emot besök på kontorsrum.

Därför vill verket att det finns tillgång till besöksrum som är utformade och möblerade, så att det är lätt för socialsekreteraren att ta sig ut ur rummet utan att behöva passera den besökande om han eller hon hamnar i en vålds- eller hotsituation.

Kommunen ska också bland annat ta fram rutiner så att man med jämna mellanrum kan öva hur man gör när en tjänsteman larmar på grund av våld eller hot.

Både skyddsombud Ann-Christin Herrdahl och verksamhetschef Monica Liljemark konstaterar att det har förekommit verbala hot mot tjänstemännen inom indvid- och familjeomsorgen på socialkontoret i Edsbyn.