Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okej för nya vägskyltar till tinget – bakläxa för kommunen

Först sa både kommunen och länsstyrelsen nej. Men Transportstyrelsen anser att det är viktigt med tydliga skyltar till tingsrätten.

Det har tagit över ett år, men det är klart att det ska finnas ordentliga skyltar till tingsrätten i Hudiksvall. Det kan vara svårt att hitta dit, anser Transportstyrelsen.

Läs även: Domstol i tvist om vägskyltar

– Vi är nöjda med utfallet, säger lagman Christer Forsberg vid Hudiksvalls tingsrätt.

Han hade räknat med att få rätt.

– Synd att det ska behöva gå till högsta instans.

För över ett år sedan ansökte tingsrätten hos kommunen om att få sätta upp nya större skyltar som visar vägen till domstolen. Skyltarna längs Kungsgatan, vid korsningarna till Tingsvägen och Jakobsbergsvägen är för små, ansåg lagmannen Christer Forsberg.

Men fick då oväntat nej av kommunens trafikavdelning. Kommunens handläggare skrev att många företag hade satt upp skyltar i korsningen Kungsgatan-Jakobsbergsvägen och med för många skyltar ges ett rörigt intryck och det kan medföra trafiksäkerhetsrisker.

Tingsrätten överklagade till länsstyrelsen och argumenterade för att domstolen inte är ett företag. Länsstyrelsen höll med om att tingrätten är en "allmän inrättning", men ansåg trots det att det inte var motiverat med nya vägskyltar.

Ärendet gick vidare till Transportstyrelsen som alltså anser att det behövs vägskyltar. Det kan vara svårt att hitta domstolen och det är av stort intresse för allmänheten att hitta till dit.

– Det är rimligt att vi ska få skylta var vi finns, säger Christer Forsberg.

Läs även: Mer flexibilitet med nya skyltar