Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat intresse för rut-avdrag

Allt fler betalar för hushållsnära tjänster i Ljusdals kommun. Bara det senaste året har andelen köpare tredubblats.
– Det är både gammal och ung, såväl barnfamiljer som ensamstående, säger Laila Ekh som driver egen städfirma.

Skatteverkets siffror är tydliga. Från den 1 juli i fjol till den 30 juni i år köpte 361 ljusdalingar hushållsnära tjänster enligt fakturamodellen. Det kan jämföras med 2008, då det "endast" var 96 stycken. Ökningen i Ljusdals kommun går hand i hand med ökningen i resten av Gävleborgs län. Där uppgick köparna det senaste året till 6684 stycken, medan 2445 personer ansökte om skattereduktion för köp av tjänsterna året innan.

– Jag har haft jättemycket jobb och ibland har jag till och med varit tvungen att plocka in extra folk på timmar, berättar Laila Ekh som driver städfirman Ekhs Hem och Företagstjänster sedan årsskiftet.

Även på andra städfirmor har det varit fullt upp den senaste tiden. Johan Bäckvall driver KA Städ & Kemtvätt i Ljusdal. Han tycker att skillnaden framför allt har varit tydlig efter nyår.

– Om det beror på rut-avdraget vet jag inte, men arbetet har i alla fall ökat dramatiskt, säger Johan Bäckvall.

Ökningen märks i samtliga kommuner i länet. Under det första året med fakturamodellen spenderade Hudiksvallsborna mest pengar, mätt i kronor per invånare. Ser man i stället till var intresset är mest utbrett så toppas listan av Bollnäs kommun. Där köpte 3,4 procent av invånarna hushållsnära tjänster under det första året med fakturamodellen. I Ljusdal hamnade siffran på 1,8 procent.