Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat behov av dagis på natten

Behovet av nattis ökar kraftigt.

När barnomsorgen nattetid startade för två år sedan var det ett barn som kom. I dag har dagbarnvårdarkollektivet Ringblomman i Ämbarbo, Ljusdal, hela 14 barn som någon gång behöver tillbringa natten där. Och fler tycks vara på väg in.

Men verksamheten är i gång i princip dygnet runt eftersom det totalt sett finns 41 inskrivna barn varav 20 kommer från andra platser när deras ordinarie barnomsorg har stängt inför kvällen eller helgen.

– Vi har barn på så kallade obekväm tid ända upp till årskurs 6, säger Anna Träff, föreskollärare och en i personalen på Ringblomman.

Med bara sju barn av 41 som vistas där endast dagtid som på andra enheter i kommunen skiljer sig Ringblomman markant från övriga delar av kommunens barnomsorg.

Det har alltså varit en stor ökning av efterfrågan sedan starten för nattis i januari 2012.

– Många föräldrar jobbar inom vård och omsorg. Det kan vara så att en förälder veckopendlar och den som blir kvar i kommunen jobbar skift och därför måste ha barnomsorg på kvällar, helger och nätter. Så vi ser hur efterfrågan ökar och det är kul, säger Lena Embretsen på Ringblomman.

Två lägenheter bredvid varandra i ett av hyreshusen i Ämbarbo är lokalerna för dagbarnvårdarkollektivet. De tidigare utrymmena fungerade när det vara bara kvällar som gällde. Men i och med att barn även behövde sova över krävdes också större lokaler.

Anna Träff visar sovutrymmena där de sex i personalen turas om att jobba kvällar och nätter. Till exempel på helgtid är det en som har ett längre schema och den som jobbar mindre får räkna med att få jobba extra om trycket är större vid just den tidpunkten.

– Alla barn har sin egen väska med sängutrustning, berättar Lena Embretsen.