Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okända cisterner grävs fram

/
  • Rolf Nilsson från Finnströms entreprenad och miljökontrollanten Lars Carlsson, närmast i bild, konstaterar att det luktar petroleum om jordmassorna som just skopats upp.
  • Tre cisterner om vardera 20 kubikmeter har grävts fram under den före detta verkstadshallen. Miljöinspektören Jonas Rasmusson vill att de tas upp men inser att det kanske inte är så enkelt.

Den kalla och snörika vintern satte stopp för saneringen under det gamla bussgaraget på Kattvikskajen. Nu är arbetet igång igen, men oväntade fynd gör att föroreningsmängderna och kostnaderna stiger.

Annons

Grävaren gröper sig ner i jorden med ett skrovlande skrammel.

Miljökontrollanten Lars Carlsson från företaget Sandström miljö- och säkerhetskonsult sticker näsan i jordmassorna som skopats upp och konstaterar att det luktar petroleum. De förorenade massorna körs direkt till Ulvberget, medan Lars Carlssons jobb går ut på att undersöka var det finns frisk mark. Ett mätinstrument visar hur föroreningarna spridit sig, men för att säkerställa att smutsen verkligen grävts bort tar han prover som skickas till laboratorium för analys.

Saneringsarbetet på Kattvikskajen är återupptaget sedan två veckor tillbaka, efter att ha stått stilla under vinterns snörika och kalla månader. Det är företaget Nobina, tidigare Swebus, som står för de saneringskostnader som dess verksamhet orsakat under åren.

I slutet av förra veckan grävdes tre sedan tidigare okända cisterner fram i massorna. De är 6,5 meter långa och rymmer 20 kubikmeter vardera. Cisternerna finns inte med på några ritningar och det är ännu inte klart vad de innehåller.

- De är uppskurna och sandfyllda. Det doftar någon typ av petroleum men hur förorenat det är vet vi inte ännu, säger Lars Carlsson.

Fyndet har medfört större föroreningsmängder och stigande kostnader.

Enligt Sofia Svensson, är miljöchef på Nobina, är cisternerna helt okända för hennes företag.

Annons