Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökade forskningsanslag kan hjälpa

Antalet cancerfall i Sverige ökar. Minst var tredje person kommer någon gång under sin livstid att få en cancerdiagnos.

Det innebär att förr eller senare drabbas alla av cancer - personligen eller någon närstående.

Glädjande nog innebär en cancerdiagnos inte nödvändigtvis en dödsdom. En fantastisk medicinsk utveckling har gjort att överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under de senaste 60 åren. Tack vare intensiv forskning inom diagnostik och behandling överlever till exempel idag minst tre av fyra barn som drabbas av cancer. På 50-talet överlevde endast ett av fem barn.

Det finns tyvärr en negativ trend också: allt fler drabbas av cancer. År 2030 beräknas nästan dubbelt så många personer i Sverige leva med cancer jämfört med idag. Cancer orsakar inte bara lidande, utan även stora kostnader. Dessa beräknas till över 34 miljarder kronor årligen, men i takt med att allt fler drabbas, kommer samhällskostnaderna stiga till 70 miljarder kronor år 2030.

Den cancerform som ökar mest är hudcancer. Allt fler dör dessutom i den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom. År 2012 ställdes 220 hudcancerdiagnoser i Gävleborg, en cancerform som till stor del kan förebyggas. Minst en tredjedel av alla cancerfall orsakas av livsstilsfaktorer. Det innebär att ett stort antal cancerfall skulle kunna undvikas genom förebyggande metoder och åtgärder. Genom att utveckla effektiva forskningsbaserade metoder för att ändra riskbeteenden skulle ett stort antal liv kunna räddas. Utöver prevention är det också viktigt att stärka forskningen för att kunna utveckla bättre diagnostik och behandling. För varje krona som används till sjukvård i Sverige går i dag samtidigt två öre till medicinsk forskning. Det är för lite. Vi vill att investeringarna ska öka till fyra öre per vårdkrona och en Sifo-undersökning visar att 85 procent av väljarna i norra Mellansverige håller med. Förutsättningarna borde vara goda. Forska!

Sveriges valenkät visar att 59 procent av riksdagskandidaterna nationellt och sju av de fjorton svarande politikerna från Gävleborg är för en fördubbling. Vi hoppas nu att riksdagskandidaterna – även i Gävleborg – lever upp till vad de svarat i valenkäten och genomför en satsning efter valet. Det skulle rädda liv, minska lidandet för drabbade och anhöriga och minska samhällskostnaderna avsevärt, både nationellt och i Gävleborg.

Anna Nilsson Vindefjärd

generalsekreterare Forska! Sverige

Stefan Bergh

generalsekreterare Cancerfonden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel