Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad tillgänglighet och bättre öppettider

/

På söndag skrivs historia. Då inviger Socialminister Göran Hägglund (KD) det första privata apoteket i Sverige sedan 1971. Från och med den dagen kommer inte apoteket bara vara Apoteket AB, utan vi kommer successivt att få bekanta oss med andra namn på apoteken.

Annons

I Hälsingland kommer de båda apoteksföretagen Kronans Droghandel och Apotek Hjärtat att etablera sig och inom kort ta över ett antal redan existerande apotek. Kronans Droghandel kommer att finnas i Hudiksvall, Delsbo, Ljusdal och Färila. Apoteket Hjärtat tar över apotek i Ljusne, Söderhamn, Bergvik, Kilafors, Bollnäs, Arbrå, Edsbyn och Järvsö.

Det är alltså bara Nordanstigs kommun som förblir oberörd av den här stora omdaningen av apoteksstrukturen.

Vad är då poängen med den här omstruktureringen? Varför kan man inte bara låta saker och ting vara så som de är?

Dels handlar det om att bryta ett statligt monopol som inte fyller någon funktion. Och till viss del återgå till det som var innan förstatligandet 1971.

Fast ännu viktigare handlar det om att förbättra servicen för konsumenterna genom en utökad tillgänglighet och längre öppettider.

Det statliga apoteksmonopolet har nämligen inte har tjänat svenskarna väl i detta avseende. I en rapport från OECD framgår att det i övriga Europa, som alltså inte har det monopol som Sverige nu övergivet, går 4 000 invånare per apotek. Motsvarande siffra för Sverige är 10 700 invånare per apotek.

I Norge, där det statliga monopolet avskaffades 2001, har antalet apotek fördubblats sedan man började tillåta privata apotek. Och det är inte bara i tätorterna utan även i glesbygden som apoteken har blivit fler.

Det är alltså inte någon järv gissning att antalet privata apotek framöver kommer att öka ordentligt.

Redan nu har vi kunnat se en kraftig förbättring när det gäller tillgängligheten till de receptfria läkemedlen. Redan den 1 november förra året blev det möjligt att köpa nässpray, nikotintuggummin, huvudvärkstabletter och andra receptfria läkemedel i vanliga livsmedelsaffärer och för den delen också bensinstationer. Det här har medfört att det nu finns mer än dubbelt så många försäljningsställen för de här produkterna jämfört med för drygt två månader sedan. Och öppettiderna har dessutom blivit avsevärt mycket längre.

Det är därför som man inte ska låta allting vara precis som det är.

Samtidigt som tillängligheten nu blir bättre måste man komma ihåg att det här aldrig hade genomförts om de rödgröna partierna haft majoritet i riksdagen. De röstade emot och framträdande företrädare för de tre partierna har flera gånger markerat att de avser att riva upp reformen och återinföra det statliga monopolet.

Det här är något att fundera över inför höstens val. För det här går igen även inom andra områden.

Tycker man att det är jobbigt med valfrihet. Vill man inte ha en bättre tillänglighet. Och tycker man att det är positivt med förmynderi. Då gör man klokt i att lägga sin röst på något av de tre rödgröna partierna.

Har man den motsatta uppfattningen bör man i stället lägga sin röst på något av partierna i alliansen.

Mer läsning

Annons