Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad risk för gräsbränder

Den ovanligt tidiga våren gör att många börjar elda gräs. I och med det ökar också risken för okontrollerade bränder. SMHI har redan nu utfärdat varningar.

Efter en mild och snöfattig vinter kommer nu en tidig vår. Det betyder vårtecken som fågelkvitter och blåklockor men också mindre roliga vårtecken. SMHI utfärdar redan nu varningar för bränder men Torbjörn Wannqvist, förbundschef på räddningstjänsten södra Hälsingland är i nuläget lugn.

– Än så länge är det nog lugnt men fortsätter det så här en vecka till ökar risken betydigt, säger han.

Att våren har kommit till Hälsingland redan nu anser han vara anmärkningsvärt.

– Som vädret är nu brukar det inte vara förrän om en månad, fortsätter Torbjörn Wannqvist.

I södra Sverige har gräsbränderna redan tagit fart. Det beror till stor del på att folk eldar gräs för att få det frodigt till sommaren. Något som är helt onödigt.

– Gräset blir grönt oavsett hur du gör så det är bara dumt att elda och skapar endast risker till olyckor, fortsätter Torbjörn Wannqvist.

Han varnar också för andra risker nu när våren börjar komma.

– Att vistas på isen ska undvikas helt och sjunker inte temperaturen blir det nog heller ingen angling på långfredagen, säger han.