Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad droganvändning problem för taxichaufförer

Förra helgen blev en taxichaufför rånad utanför Alfta. En traumatisk händelse för den drabbade chauffören som har en utsatt och oskyddad position.

- Något sådant vill man ju inte vara med om, säger Tommy Hansson.

- Dessvärre har vi inget bättre skydd än vår egen magkänsla, säger Per-Olov Forsman. Vi har ingen körplikt och kan neka en körning.

De är båda chaufförer i Bollnäs Taxi, en sammanslutning av flera privata taxichaufförer där även den rånade chauffören finns med.

Det var natten mot söndag, förra helgen, som en taxichaufför rånades utanför Alfta. Han hade fått en beställning om en körning mellan Alfta och Viksjöfors. I Malvik uppgav passagerarna att de hade en kniv och tvingade chauffören att lämna över de kontanter han hade.

- Visst är det otäckt, säger Tommy Hansson. Men normalt händer sällan allvarligare incidenter här omkring.

Vad han vet har det bara inträffat fyra värre incidenter i södra Hälsingland de senaste sex-sju åren.

Tommy Hansson började köra taxi 1976 och har aldrig råkat ut för värre än kunder som försökt smita ifrån betalningen. Inte heller Per-Olov Forsman har råkat ut för mer en fläskläpp från en kund han nekade att köra.

- Vi har ju heller inte några stora kontantsummor i bilarna, säger Per-Olov Forsman. I dag betalar nästan alla med kort.

Däremot är de båda överens om att ökningen av droger har förvärrat situationen.

- Vi har bara magkänslan att gå på och det är svårare att läsa av en kund som är drogpåverkad än en som är berusad på alkohol, säger Per-Olov Forsman.