Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OKAB avvecklas medannäringslivsutvecklare sökes

/
  • Vår förhoppning är att omorganisationen kan få fart på så det blir fler besöks- och turistföretag i kommunen, säger Yoomi Renström och Mikael Jonsson.

Näringslivsbolaget OKAB avvecklas. Näringslivsfrågorna förs över från OKAB till kommunstyrelsen. Dessutom söker kommunen en ny näringslivsutvecklare som ska jobba under kommunchefen.

Annons

Den nya näringslivsutvecklaren tillträder, när Thomas Zetterqvist går i pension från sitt jobb som vd för OKAB senare i år. Zetterqvist kommer dock att fortsätta som vd för Helsinge Net Ovanåker under ett uppbyggnadsskede.

– Hur en kommun organiserar näringslivsfrågorna kan se olika ut i olika kommuner. Man kan också behöva ändra organisationen under åren efter de behov som finns. OKAB kom till i samband med att FMG lade ner i Alfta. Då fanns det ett behov av ett kommunalt bolag som hade hand om de frågorna, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Varför avvecklas OKAB?

– Vi tycker det behövs en förändring. En möjlighet att göra det är när den gamle näringslivschefen går i pension. Den nya näringslivsutvecklaren ska kunna jobba uteslutande med näringslivsfrågor och inte också behöva vara chef. OKAB har även ansvarat för frågor som arbetsmarknadsåtgärder och turism, säger Yoomi Renström och fortsätter:

– Vi kände att så här kan vi inte fortsätta.

Inte heller nuvarande ordförande för OKAB Mikael Jonsson (M) verkar sörja allt för mycket att OKAB går i graven.

– Det här är något vi har funderat på under en längre tid. Jag tycker vi har kommit fram till en bra lösning. Det här är helt enkelt en anpassning till de behov vi ser i dag, säger Mikael Jonsson.

Både Yoomi Renström och Mikael Jonsson tycker även det är bra att kommunstyrelsens politiker kommer närmare näringslivsfrågorna.

Har det förts en dialog med företagarna om den nya tjänsten - näringslivsutvecklaren?

– Vi har haft diskussioner med representanter för företagen, som har fått lämna synpunkter. Vid ett möte i Johannesgården i Alfta handlade det bara om detta. Kravprofilen på den person vi nu söker är resultatet av den dialogen, säger Yoomi Renström.

Näringslivsutvecklaren kommer att arbeta nära den politiska ledningen och kommer att arbeta med att vara kommunens ansikte utåt mot företagen. Men också ibland kunna ge direkt hjälp utifrån enskilda företagares behov.

Näringslivsutvecklaren är den som från kommunens sida ger stöd och hjälp till personer som vill starta företag, hjälper nya företag att etablera sig, hjälper små och mellanstora företag med kontakter för utveckling samt vara kommunens diskussionspartner för de större företagen, heter det i den kravprofil som nu har tagits fram.

Mikael Jonsson kommer att fortsätta besöka företag och företagare i kommunen. Hittills har han hunnit med ett 50-tal besök.

OKAB äger fastighetsbolaget AICAB (Alfta industricenter AB), vilket äger fastigheter som hyrs ut till näringslivet. Vad händer med AICAB?

– Det är en fråga som ska diskuteras. Det finns olika sätt att hantera den frågan. Även AICAB kan komma att läggas under kommunstyrelsen eller under Alfta-Edsbyns fastighets AB, säger Mikael Jonsson.

Mer läsning

Annons