Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öka ungas intresse för entreprenörskap

Annons

I grannkommunen Söderhamn bedrivs för andra året i rad projektet Sommarlovsentreprenör, ett projekt som erbjuder ungdomar i kommunen en möjlighet att öka sin företagsamhet och sitt entreprenörskap samt öka intresset för utbildningsföretag i årskurs 3 på gymnasiet.

Detta sker genom att ungdomarna får möjlighet att starta och driva ett eget företag under fyra veckor med stöd av certifierade handledare och mentorer i form av företagare. Under dessa veckor arbetar entreprenörerna på sin affärsidé.

Varje entreprenör erhåller ett startkapital på 2 000 kronor, som de fritt förfogar över för att utveckla sin idé. Man kan arbeta ensam eller tillsammans med kompisar. Inga krav på återbetalning finns av de 2 000 kronorna oavsett om man lyckas eller inte. Däremot kommer handledarna att följa upp och dokumentera hur det har gått för respektive entreprenör.

Efter entreprenörperioden sker en lite festligare form av avslutning och diplom delas ut till sommarlovsentreprenörerna. Nämnden för lärande och arbete föreslog att projektet Sommarlovsentreprenör 2009 skulle kunna administreras och inrymmas i kommunens feriearbeten – men kommunstyrelsens arbetsutskott sa nej, och det sa även kommunstyrelsen! Däremot yrkade Ingvar Persson (M) bifall till projektet.

Är den rödgröna majoriteten i Bollnäs helt ointresserade av unga entreprenörer? Har man inte tagit något intryck alls av Anders Svanbergs och Jan-Olof Olovssons mycket framgångsrika och prisbelönade arbete med Unga Företagare (UF) vid Torsbergsgymnasiet? Är det bara KD och M som inser vikten av att öka intresset för entreprenörskap hos ungdomarna i Bollnäs?

Gruppledare kommunfullmäktige Bollnäs

Mer läsning

Annons