Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ok vara gay på bygden

Ofta hör man att medmänniskor har flyttat från sin ort för att de ej känner att de kan leva sina liv fullt ut. Vi menar att det måste vara ok att vara gay på bygden.

Centerpartiet är den pionjärkraft som på allvar kan föra den diskussionen framåt.

Vi har ett grundmurat intresse för landsbygden. Vi har också varit föregångare inom arbetet som gjort att hbtq-familjen i dag har allt mer likhet inför lagen. Men vi har dock en bit kvar.

Fortfarande upplever för många homo- och bisexuella samt transpersoner ett stort utanförskap. Attityderna kan vara tuffa gentemot den som inte uppfyller rådande normer. Det gör att många känner sig tvingade att lämna sin hembygd för att få vara sig själva. Det lokala civilsamhället kan driva bort människor från en bygd trots att det aldrig var samhällets mening. Men blickar och kommentarer på arbetsplatsen eller i den lokala affären kan kännas som spjut i hjärtat och driva folk från den plats de älskar.

Vi vet också att många, speciellt unga, hbtq-personer upplever det väldigt svårt att komma ut. Trots att allt fler förebilder finns inom idrott, kultur, näringsliv och så vidare så är det svårt att ta steget att berätta för sin omgivning om vem man egentligen är. Det gör att många hbtq-personer söker sig till de större städerna för att få blomma ut till förlust för hembygden.

Många som inte flyttar av fri vilja, utan för att kunna leva sitt liv fullt ut, lever också med en saknad och en längtan hem. Det är förödande för en person att leva i en motvillig form av exil. Vi kan aldrig hindra att någon flyttar av egen fri vilja. Däremot måste vi göra vad vi kan för att inte driva folk från sina hemorter.

För vissa tar det en oerhört tragisk vändning där de väljer att avsluta sitt liv i unga år. Det är oacceptabelt. Varje förlorat liv är ett misslyckande från oss som samhälle med att fånga upp och ge stöd för människor att växa. Vi vill därför ta tag i attitydfrågan.

Forskning visar att framgångsrika regioner har en dynamisk miljö med mångfald som gör det möjligt för alla oavsett bakgrund att delta på lika villkor. Attityder som möjliggör att fler kan få blomma i sin hembygd är därför en nyckelfråga för bygdeutveckling.

Vi ställer därför frågan om vad vi tillsammans kan göra för att ta ansvaret att se till att ingen lämnar länet på grund av attityder? Vad kan vi göra för att ta ett första steg för att göra Gävleborg till än mer tolerant, dit människor söker sig för att bo och verka så att bygder stärks? Hur vrider vi utvecklingen framåt så att alla känner sig välkomna? Detta är frågor som är av yttersta vikt att de ställs och diskuteras. Vi hoppas därmed att denna debatt blir ännu bredare.

Magnus Svensson (C)

Söderhamn, distriktsordförande i Gävleborg

Fredrick Federley (C)

riksdagsledamot och kandidat till EU-parlamentet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel