Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ohlssons sagolika cross i historisk SM-final: "Känner mig tagen"

Mattias Ohlsson utklassade konkurrenterna i finalen och tog ett välförtjänt SM-guld när rallycross avgjordes i SM-veckan i Piteå.
– Känns härligt! summerade segraren direkt efter målgången.

Dussinet hugade segerspekulanter dök upp till start på Piteå motorstadion under gårdagen i tvåhjulsdrivna klassen – ett hopkok av Supernationella och 2400-bilar.

Det var första gången som rallycross på vinterbana stod på agendan i SM-sammanhang.

Läs mer: Tog SM-silver i somras

Och trots ett rejält handikapp i motoreffekt i sin 2400-BMW så visade Mattias omgående att han skulle bli att räkna med.

Det första kvalheatet bjöd på en andraplats, slagen av hemmafavoriten Dennis Bergström efter att de båda legat jämsides in i den första kurvan.

Läs mer: Hälsingar i tuff SM-duell

I den andra kvalomgången tog Mattias ledningen redan från start från sitt ytterspår och knep en säker förstaplats.

Även i det tredje – och avslutande kvalheatet – kunde fartfantomen från Bollnäs lägga beslag på en förstaplats. Återigen gjorde han det efter att ha toppat från första metern till den sista.

Totalt så vann Dennis Bergström kvalet på maximala tolv poäng – det vill säga tre heatsegrar. Mattias slutade tvåa i sammandraget på elva pinnar, medan Niklas Mörtsell, Lycksele och Thomas Öhman, Älvsbyn delade tredjeplatsen med tio pinnar vardera.

Två semifinaler följde därefter, där de tre främsta från varje heat skulle avancera till den hägrande finalen. Mikael Sandberg, Kalix vann det inledande heatet, före Dennis Bergström. Trea här slutade Finnskogas Urban Bergström.

Läs mer: Fick svartflagg i folkrace

Mattias Ohlsson fick finna sig i att vara knapp favorit i det andra heatet och han gjorde inte sina fans besvikna. Återigen: Ledning från start till mål och en säker förstaplats.

Därmed återstod finalen. Skulle Dennis Bergström och Mikael Sandberg i sina supernationella bilar vara kvickade än Mattias Ohlsson fram till den första kurvan?

Nejdå! Den senare svarade liksom tidigare för en klockren start och tog spets. Försprånget ökades därefter ut varv efter varv och Mattias vann till slut överlägset efter fem fullbordade varv. Det var en uppvisning i den högre rallycrosskolan som hette duga!

Läs mer: Silver i back-SM

– Det fungerade faktiskt över förväntan hela dagen och i synnerhet i finalen. Jag känner mig nästan lite tagen, förklarade Mattias i samband med segerintervjun.

Du fick till starterna perfekt. Hade du ägg under gaspedalen eller något annat knep?

Tja, det är inte lätt att starta med en tvåhjulsdriven bil på is. Gäller att slira lagom mycket på kopplingen för att inte få spinn på drivhjulen. Det gav nog sig själv på slutet. Kopplingen började faktiskt bli lite sliten, skrattar Mattias.

Som även har ytterligare en förklaring:

– Fick hjälp av kompisen Göran Zamora Lind tidigare i veckan. Han har ju erfarenhet av isbanetävlingar och vi nötte en hel del i Eriknäsbo. Mycket värdefullt!

Hur rankar du det här SM-guldet jämfört med det du tog i 2400-klassen i rallycross 2013?

Lika högt. Och det känns riktigt kul att det gick vägen en andra gång!