Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ohlsson och Engstrand med toppfart i Skövde

Mattias Ohlsson i topp i SM-tabellen, skuggad av Per Engstrand.
Det gick käpprätt åt Hälsingland när rallycross-SM inleddes i Skövde.

Annons

Premiärtävlingen på den provisoriska banan vid Skövde flygplats under söndagen lockade 18 deltagare i Supernationella klassen max 2400 cc.

Två av dessa var hälsingar – Mattias Ohlsson från Bollnäs samt Per Engstrand, Ljusdal.

Kampen stod hård redan från början. I den första kvalomgången så vann Emil Lennartsson, Nynäshamn, med 72 tusendels(!) sekunder tillgodo på Mattias. Per följde på sjunde plats.

Det blev sedan snabb revansch för den sistnämnde. Snabbaste tid av samtliga i det andra åket satt där det skulle. Tvåa var Rasmus Olsson, Karlskrona och trea Mattias Ohlsson.

Värmlänningen Michael Olander vann därefter den tredje och avslutande omgången, knappa sekunden före Per Engstrand. Mattias Ohlsson skuggade på tredje plats, 1,5 sekund efter Olander.

Totalt i kvalet gick segern till Per Engstrand, vilket har större betydelse i år jämfört med tidigare. Nu räknas nämligen SM-poäng även i detta skede av tävlingarna.

Kvaltvåa blev Mattias Ohlsson, trea Rasmus Olsson och fyra Michael Olander.

Två semifinaler stod därefter på dagordningen. Den första av dessa vanns av Per, efter ledning från start till mål, före Emil Lennartsson. Rasmus Olsson styrde i mål som trea.

Mattias ledde sedan den andra semin ända till det sista varvet. Då kunde Olander smita förbi och ta förstaplatsen – före Mattias samt Rikard Gustavsson, Fjärås.

I finalen stod Per Engstrand i pole position i sin Lexus. Bredvid sig hade Ljusdalsföraren Michael Olander och dennes Saab.

Men det var Mattias Ohlsson i BMW:n som var snabbast in i den första kurvan. Han fick till en klockren start och dominerade sedan hela heatet. Visserligen kunde Olander passera när Mattias valde det obligatoriska alternativspåret, men 28-åringen från Bollnäs tog sedan tillbaka ledartröjan och behöll den i sin ägo.

– Det här blev ju riktigt bra, menade en nöjd segrare efteråt.

Och fortsätter:

– Idag gällde det att köra taktiskt. Banan var fruktansvärt dålig och man löpte hela tiden risk att köra punktering.

2013 blev det guld för Mattias Ohlsson i rallycross-SM, ifjol silver.

– Nu tar vi nya tag till nästa deltävling, redan till helgen i Arvika!

Per Engstrand var nöjd med kvalet och vinsten i semifinalen. Finalen däremot blev en liten besvikelse.

– Hade för lite varv på motorn som därmed föll igenom i starten. Jag tappade ner mig till tredje plats och det gick sedan inte att hämta igen.

SM-tabellen toppas av Mattias Ohlsson på 28 poäng. Tvåa är Per på 26 och trea Michael Olander med 24.