Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ögonvittne berättar om terrorn i Kobane

Svenska frilansjournalisten Joakim Medin var den sista journalisten som lämnade Kobane i Syrien under Isis attack i oktober förra året. Onsdag 14 januari ger han en ögonvittnesskildring på Söderhamns Stadsbibliotek.

Det är en förening under bildande som arrangerar. Benny Gustavsson är initiativtagare och drivande i Stödkommittén för Kurdistan som höll sitt första möte i november.Kommittén organiserar stöd till Kurdistan och riktar för närvarande främst hjälpen till staden Kobane.

De för dagen 15 aktiva har redan hållit några kampanjer i Söderhamns centrum.

– Vi har stått med bössor och mött stort gensvar, berättar Benny Gustafsson.

– Och när vi i Staffanskören sjöng in julen i Ljusne fick vi in mycket i kollekt till Kobane.

Söderhamn har en vänort i Kurdistan som säkert bidragit till engagemanget för Kobane, berättar Benny Gustafsson vidare. I Söderhamn finns en kurdisk grupp på 100 personer som jobbar aktivt.

– Ser man till hela Sverige så har vi kommit väldigt långt i Söderhamn i hjälparbetet.

Joakim Medin berättar i sin föreläsning och visar bilder från Kobane som nästan tömdes på sin befolkning under Isis attacker.

Han planerar nu för en ny resa i slutet av januari för att skildra återuppbyggnaden av den nu befriade staden. Familjer har börjat återvända men de saknar allt; tak över huvudet, vatten, el och mat.