Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öga mot öga med lodjuret

När Andreas Bylund skulle träna hunden på att spåra lodjur gick det bättre än väntat. Uppe på åsen inträffade ett häftigt möte mellan människa och djur. Och allt fångades på film.

Det var i februari när Andreas Bylund och en vän var ute i trakterna utanför Njutånger i Hälsingland. När de stötte på lodjursspår släpptes sällskapets finskstövare lös för träning. De följde spåret fyra kilometer innan hunden plötsligt försvann över en höjd.

– När vi kom upp på branten mötte vi ett lodjur där uppe. Det kom rakt emot oss och kände inte vår närvaro, säger Andreas Bylund.

Antagligen tänker lodjuret på var hunden befann sig för trots att det bara passerar några meter ifrån sällskapet är djuret till en början helt ovetande om deras närvaro.

– Det registrerade oss inte förrän det kom in i våra spår. Då anade lodjuret oråd och la benen på ryggen, säger Andreas Bylund.

Så här i efterhand utrycker han närmast en tacksamhet för att han fick vara med om mötet och en vördnad inför det inträffade.

– De var en väldigt mäktig upplevelse. Det är ett djur man sällan får se, ett väldigt anonymt djur som rörde sig i en avslappnad stil. Jag känner mig hedrad över att varit där och få kommit så nära, säger Andreas Bylund.

Tack vare att ögonblicket fångades på film kunde Andreas Bylund delta i – och vinna – Vildrikets tittarfilmstävling. Nu är han med och gör upp om det stora finalpriset, en videokamera.

Har du också en djur- eller naturfilm som du vill dela i tävlingen med? Skicka in den till oss, all information hittar du här.

Vill du se när Vildriket tar reda på varför vissa djur har klövar och andra tassar klickar du här.